IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оскар 2021: Какво се променя тази година?

12 февруари 2021 10 30

Пандемия, нови правила и сменена дата

Снимка: iStock

Несигурните времена на наградния сезон продължават и церемонията по раздаване на „Оскар“ също беше засегната. Академията планира множество сценарии за годишната си телевизионна програма, която беше изместена с два месеца назад заради пандемията от коронавирус. И тъй като с бавни стъпки наближаваме към най-голямото събитие в Холивуд, постепенно излизат нови подробности около церемонията.

Стана ясно, че наградите ще бъдат връчени лично, но не само от „Долби тиатър“ в Лос Анджелис, а от множество локации. Академията, подобно на всяка друга холивудска организация, се адаптира и пренастройва нормалното си състояние почти една година след блокирането на света заради пандемията. В отговор на затварянето на кината, временно бяха променени правилата, позволявайки на филмите да се класират в категориите, след като са показани в прожекционната зала на Академията. Това трябваше да се случи в рамките на 60 дни след официално обявената дата на излизане на самия филм.

„През тази безпрецедентна година, която изиска толкова много от всички нас, Академията е решена да организира „Оскари“ като никога досега, като същевременно дава приоритет на общественото здраве и безопасност на всички, които ще участват. За да създаде шоу с гости, което нашата глобална публика иска да види, докато се адаптираме към изискванията на пандемията, церемонията ще се излъчи на живо от множество места, включително забележителния „Долби Тиатър“, заяви говорител на Академията в официално съобщение.

Наградите „Оскар“ са най-гледаното развлекателно събитие, побеждавайки наградите „Еми“ и „Златен глобус“. Въпреки рейтингите от миналата година, които показаха най-нисък интерес, телевизионното излъчване все още е второто най-високо оценено събитие след Супербол.

Оскар Getty

Снимка: Getty

Стремежът на Академията да отдаде почит на киното тази година е от първостепенно значение. През следващите седмици вероятно ще научим, че през последните 12 месеца са били изпратени повече филми от всякога. Организаторите на „Оскарите“ вече разкриха, че документалните ленти са се увеличили от 170 до 238, което е рекорден брой. В международната категория пък е имало кандидатури от 93 държави, което също е исторически връх. И след като Академията обяви своя кратък списък, в който попадат 15 борещи се държави, се забелязва разнообразие. В категорията са включени три филма от Азия, три от Латинска Америка и два от Африка, превъзхождащи броя на европейски ленти за първи път в историята на „Оскарите“.

И да не забравяме, че може да имаме първата цветнокожа жена, номинирана за режисьор и вероятно най-разнообразните и приобщаващи категории за „Оскар“. Гласуването ще се проведе между 5 и 9 март, като номинациите ще бъдат обявени на 15 март.

Ето какво знаем досега за церемонията

Кога ще се проведе?

Наградите „Оскар“ ще бъдат раздадени на 25 април 2021 година. Първоначалната дата беше 28 февруари, но това се промени заради пандемията от коронавирус.

Как се промени допустимостта?

Филми, документални филми, късометражни ленти и песни, пуснати между януари 2020 и 28 февруари 2021 година могат да се борят за награда. Определени категории като анимационен игрален филм, документален игрален филм, късометражен документален филм, международен игрален филм, късометражна анимация и късометражен игрален филм, имаха срок до 1 декември 2020 година.

Оскар

Снимка: Getty

За по-известни категории, включително най-добър филм, най-добра песен и оригинална песен, трябваше произведенията да бъдат изпратени в Академията до 15 януари 2021 година.

Променени ли са категориите?

Въпреки призивите категориите „Най-добра актриса“ и „Най-добър актьор“ да бъдат обединени в едно, те ще бъдат както преди. Академията обаче обяви, че ще разшири категорията за „Най-добър филм“, като в нея вече ще бъдат включени 10 игрални филма. От 2010 година броят на номинираните филми е непостоянен.

Ще може ли да гледаме шоуто по телевизията?

Предаването трябва да бъде излъчено по ABC и засега част от промените са ясни. Наградите ще бъдат раздадени лично от множество локации, като не е ясно какво ще се случи с червения килим и как ще бъдат разпределени категориите по тези различни локации.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари