IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на изящния танц с Габриел Стоянов

28 април 2021 09 00

Балетистът и хореограф разказва как поддържа форма

Снимка: Личен архив

Балетът е едно от най-трудните и изящни изкуства, а в това се крие и неговото съвършенство. Още от 5-годишен, Габриел Стоянов се припознава в танца. След усилени тренировки, много лишения, той успява да влезе в мечтаната академия, където среща и преподавателите, за които само е слушал. Първите му стъпки в танца са в ансамбъл „Росна Китка“. Тренира много, особено когато разбира, че балетът е призванието му. Следва и в Националното училище за танцово изкуство в София, в същото време след училище ходи на допълнителни класове с акад. Красимира Колдамова. „Започвах деня си в 7.30 и го приключвах в 20.30.“, спомня си той.

Именно в училището осъзнава, че това е само началото на една огромна подготовка за сцената, за живота дори и също така за създаването не само на професионалисти, но и на личности. „Прекрасни години, изпълнени с много танц, изградили в мен невероятна дисциплина и отговорност към професията.“, споделя Габриел.

Снимка

Приет сте да следвате в най-престижната балетна академия „Агрипина Ваганова“ в Санкт Петербург. Какво стои зад този успех?

Пътят към успеха преминава през много работа, отдаденост и любов към професията. Да продължа образованието си в академията, за която от дете мечтаех, да имам възможността да се докосна до всички тези велики педагози, за които само бях чел или бях гледал интервюта, да черпя информация от изворите на балетното изкуство, от хората посветени на една обща цел – няма такова неописуемо чувство. Много съм благодарен на моя научен ръководител – доктор по културологични науки, професор, ръководител на катедрата по следдипломна квалификация Ирина Игоревна Ирхен за дадения шанс.

От кого сте се учили и кой ви вдъхновява на сцената?

В България мой преподаватели са били Никола Колев, Петър Колдамов, Анатолий Клочков, Антоанета Асенова, Бойко Неделчев, но като че ли най-голяма роля за моето развитие имат две изключителни легенди на българския балет, а именно акад. Красимира Колдамова и доц. Калина Богоева. След като завърших магистърска степен в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалност Балетна педагогика/Балетмайстор, започнах да работя с руски педагози, които ми дадоха и продължават да предават тези важни нюанси от балетната съкровищница. Мое вдъхновение е моят учител Ян Годовски.

Снимка

Тялото за един балетист е сред най-важните му инструменти. Споделете как се грижите за него – спазвате ли специална диета?

За да поддържам високия метаболизъм, необходим за балета, да не говорим за дългите дни в студиото, които отнемат много енергия, имам нужда от малко „гориво“, за да остана здрав и силен. Ако искам нещо, не казвам не, но обикновено се опитвам да добавям с всяко хранене протеини и източници на желязо към диетата си. Месото, рибата, яйцата, ядките, плодовете и зеленчуците, мляко или йогурт са част от менюто ми. Освен балетните часове и всекидневното разтягане, което е много важна част от целия процес на развитие и спомагане на добра физическа и естетическа форма, имам и тренировъчна програма във фитнес залата, предназначена за увеличаване или поддържане на мускулната ми маса.

Извън сцената и балета – какво е нещото, което ви вълнува?

В момента концентрацията ми е изцяло съсредоточена върху завършването ми на първата година в академията и поддържането на добра класическа форма.
Обичам да пътувам, да виждам нови светове, нови култури, да се запознавам с различни хора, да научавам интересни неща, различни от моя свят на балета. Няма по-голямо богатство от това.

Снимка

Снимки: Личен архив

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари