IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наградите „Еми“ променят правилата си заради полово неутралните представители

23 юни 2021 11 00

На статуетките вече няма да има „актьор“ или „актриса“, а само „артист“

Снимка: БГНЕС

Нова промяна в света на Холивуд, която позволява по-голяма разпознаваемост на хората с различна полова и сексуална ориентация.

В понеделник Телевизионната академия, която връчва престижните награди „Еми“, обяви, че е приела няколко нови правила, с които цели да промени визията си. Целта е всеки един актьор или актриса да се чувства добре дошъл и да бъде оценен правилно, независимо от неговата сексуална и полова ориентация.

Едно от новите правила позволява на всеки номиниран актьор или актриса да поиска определението „актьор“ или „актриса“ на статуетката да бъде заменено с „артист“. Промяната влиза в сила от този сезон и идва в момент, когато известните имена в бранша все по-често призовават за небинарни категории в различните наградни церемонии. Миналата година Берлинският филмов фестивал обяви, че актьорските му награди ще бъдат неутрални по отношение на пола.

Актрисата Ейжа Кейт Дилън, която се определя като небинарна, е едно от известните имена, които от дълго време се опитват да променят нещата в Холивуд относно приемането на различните. През 2017 година Дилън изпраща писмо до Телевизионната академия, с което иска промяна в името на категории, в които се съдържа думата актьор или актриса. Ейжа смята, че ще е по-добре списъците да бъдат представяни като „Най-добро представяне от човек, който се идентифицира като жена“ и „Най-добро представяне от човек, който се идентифицира като мъж“.

Актрисата Емджей Родригес, която играе в сериала Pose, също говори за по-равните права в наградните церемонии. Освен Били Портър, който също участва в „Pose“, нито един друг от екипа му не е бил номиниран за награда. „Знам точно какво си мислят. Никой не ме приема като жена. Знам това. Не трябва да ми се казва. То е доста очевидно, но моята цел е да им покажа колко истинска жена съм чрез работата, която върша“, казва Родригес.

Новото правило за полово равенство идва с още една промяна. Тя гласи, че всеки документален филм, изпратен за разглеждане от комисията по раздаване на наградите „Оскар“, ще се счита за театрален филм и по този начин няма да отговаря на условията на Телевизионната академия.

Наградите „Еми“ тази година ще бъдат раздадени на 19 септември.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари