IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шах и мат: Съдят Netflix за 5 милиона долара заради The Queen's Gambit

23 септември 2021 08 40

Искът е заведен от съветската шахматистка Нона Гаприндашвили

Снимка: БГНЕС

Хитовият сериал на Netflix The Queen's Gambit може да се окаже в шах и мат от шахматистката Нона Гаприндашвили.

Преди дни стана ясно, че иконата в шахмата съди стрийминг платформата за 5 милиона долара, твърдейки че сериалът е навлязъл в личното ѝ пространство и я е представил по лъжлив начин. В съдебни документи, цитирани от E!News, Нона и адвокатите ѝ казват, че фалшиво твърдение е било направено по време на финалния епизод от първи сезон на The Queen's Gambit.

В серията, озаглавена End Game, се появява коментар, който сравнява истинските постижения на Нона с тези на измисления герой Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой). „Единственото необикновено нещо в нея е полът ѝ, но дори това не е необикновено в Русия. Имаме Нона Гаприндашвили, която е световна шампионка, но тя никога не е играла срещу мъже“, казва коментаторът по време на партия на Бет в Москва.

Адвокатите на Нона казват, че твърдението, че шахматистката никога не е играла срещу мъже, е лъжливо, сексистко и омаловажаващо. „До годината 1968, когато се развива епизодът, тя е играла срещу поне 59 мъже“, се допълва в документите. Според адвокатите, тези факти са били известни на Netflix както от едноименния роман, така и от двамата водещи шахматисти, които са били наети от платформата като консултанти.

В официално съобщение, изпратено до медиите, говорител на Netflix казва, че платформата “изпитва огромно уважение към г-ца Гаприндашвили и нейната невероятна кариера, но вярваме, че тези твърдения нямат основание и ще бъдат отхвърлени в съда“.

Нона Гети

Нона Гаприндашвили. Снимка: Getty Images

Според съдебните документи, тази ситуация се развива от дълго време, като адвокатите на Нона твърдят, че тя се е свързала с Netflix и ги е обвинила в същите грешки. Тогава шахматистката е поискала публично извинение и оттегляне на коментара в сериала. „Netflix нямаха нужда да използват името на Гаприндашвили и да омаловажават постиженията ѝ заради увеличаване на драматизма“, пишат адвокатите.

Базиран на едноименния роман на Уолтър Теви от 1983 година, The Queen's Gambit бързо се превърна в хита на 2020 година. Сериалът направи премиерата си през октомври и набра огромна популярност, превръщайки се в един от най-гледаните проекти на Netflix.

Въпреки съдебните проблеми, The Queen's Gambit спечели награда „Еми“ за най-добър лимитиран сериал. Малко по-рано той се сдоби с още девет статуетки от церемонията по връчването на „Еми“ за дигитални постижения.

Дали и тази партия ще бъде печеливша за The Queen's Gambit, остава да разберем.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари