IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският „Страх“ на Ивайло Христов не влезе в надпреварата за „Оскар“

23 декември 2021 17 40

Ето и кои имат надежди за златна статуетка

Снимка: БГНЕС

Американската академия за филмови изкуства обяви кратки списъци в 10-те категории за 94-ите награди „Оскар“. Надпреварата включва филмови заглавия в категориите: Документален пълнометражен филм; Международен филм; Анимационен филм, Игрален филм и Документални късометражни филми. Тук влизат и категориите за Грим и прически; Музика, Оригинална песен, Звук и Визуални ефекти.

За титлата за най-добър документален филм се състезават 15 претенденти, сред които „По пътя към изцелението“ (On the Way to Healing), „Бягство“ (Flee), филм за Били Айлиш – Billie Eilish: The World’s a Little Blurry.

Списъкът с номинираните за „Най-добър международен игрален филм“ включва филми като „Карай моята кола“ – Япония, „Кошер“ – Косово, испанският „Добрият шеф“, отново „Бягство“ от Дания, който е и в категорията за документално кино, „Най-лошият човек в света“ – Норвегия, иранският „Герой“ на Асгар Фархади и др. Претендентите са били от 92 държави.

Българският „Страх“ на Ивайло Христов не успя да стигне до списъка с номинациите. У нас имаше противоречиви мнения относно това дали този филм трябваше да замине за надпреварата на филмовите награди. Другият претендент, който раздели мнението на журито бе „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева с участието на Мария Бакалова.

Очаквано техническите номинации за най-добър звук, визуални ефекти, грим включват по-амбициозни проекти като новия „Матрицата: Възкресения“ (две номинации), „Дюн“, новия „Спайдърмен: Няма път към дома“ (също с две номинации), „Круела“ и адаптацията на Стивън Спилбърг на бродуейския мюзикъл „Уестсайдска история“.

Гласуването за победителите на 94-ата церемония по връчването на „Оскарите“ започва през януари 2022 г. и приключва в началото на февруари.

Финалът е насрочен за 27 март и ще се излъчва на живо по ABC в Dolby Theatre. От появата на пандемията киното преживява своите трудни моменти, но все пак 2021 г. се оказа по-успешна за филмовата индустрия от предходната 2020 г.

Излязоха много дългоочаквани продукции, сред които надежди за победа се залагат на последния 25-и филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“, който влиза в надпреварата в пет категории – за песен, музика, звук, визуални ефекти, грим и прическа, а „Дюн“ е с една номинация по-малко.

Интерес има и към представянето на „Силата на кучето“ с Бенедикт Къмбърбач и драмата „Спенсър: Тайната на принцеса Даяна“ с Кристен Стюарт.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари