IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актьорът Зак Ейвъри е осъден на 20 години затвор

16 февруари 2022 18 00

Той беше обвинен в измама през април 2021 година

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Закари Джоузеф Хоруиц, актьор, познат и като Зак Ейвъри, беше официално осъден на 20 години във федерален затвор заради схемата на Понци, с която е откраднал поне 650 милиона долара от повече от 200 инвеститори във филмовата индустрия.

Според Associated Press, 35-годишният Ейвъри е задължен да върне и повече от 230 милиона долара на инвеститорите. Актьорът беше задържан през април 2021 година в Лос Анджелис и малко по-късно се призна за виновен по федералните обвинения.

Прокурорите твърдят, че от 2014 до 2019 година Ейвъри е събрал стотици милиони заеми за филмовата си компания 1inMM Capital LLC. Той казал на инвеститорите си, които включват трима от най-близките приятели и членове на семейството му, че парите ще бъдат използвани за закупуване на права за разпространение на филми, които ще бъдат лицензирани както за Netflix, така и за HBO.

Всъщност прокурорите твърдят, че Ейвъри е използвал част от парите, за да изплати средства на инвеститори, които са дарили финанси по-рано, като същевременно си е осигурявал по-скъп начин на живот, който включва закупуване на дом за 6 милиона долара.

Комисията за ценни книжа и борси на Съединените щати обяви през април, че са получили разрешение да замразят активите и други средства на Ейвъри и неговата компания във връзка със схемата на Понци. В жалбата се твърди, че актьорът показал на инвеститорите изфабрикувани споразумения и имейли относно предполагаемите сделки с HBO и Netflix. В документа се допълва още, че нито Ейвъри, нито неговата компания са правили бизнес с двете стрийминг платформи.

„Твърдим, че Хоруиц е обещал изключително висока възвръщаемост и е направил ситуацията да изглежда правдоподобна, като се позовава на имената на две добре известни развлекателни компании и фабрикувайки документи“, казва в изявление преди година Мишел Уейн Лейн, директор на регионалния офис на Комисията по ценни книжа в Лос Анджелис. Допълва, че активите на актьора са били замразени, за да може да бъдат върнати по някое време на инвеститорите.

Филмова схема в реалния живот

Зак Ейвъри основава компанията си 1inMM Capital LLC през 2013 година, записвайки я като разпространител на английски филми в Латинска Америка чрез партньорства с HBO и Netflix.

Твърди се, че през 2015 година той е изпратил бутилки скоч на своите инвеститори, като към това е прикрепил и годишен отчет, в който се казва, че компанията е придобила и успешно разпространила 49 филма чрез банера 1inMM Capital, без да понесе нито една загуба по време на процеса. Актьорът също така твърди, че е разширил партньорството си с Netflix и HBO, за да разпространява филми в Австралия и Нова Зеландия.

„С този растеж имаме възможността да разпространяваме безопасно и изгодно повече от 25 допълнителни филма годишно, създавайки широки възможности за инвестиции и същевременен растеж на нашата процъфтяваща библиотека с игрални филми“ се казва в годишния отчет. На инвеститорите е обещана възвръщаемост от 40% в рамките на една година.

Тъй като плащанията са били вече дължими, Ейвъри е изфабрикувал имейл на кореспонденция с ръководителите на Netflix и HBO, за да оправдае забавянето.

„В действителност нито Хоруиц, нито 1inMM Capital някога са участвали в кореспонденция с Netflix и HBO. Нито Хоруиц, нито 1inMM Capital са имали каквито и да е било отношения с двете компании“, казва агентът на ФБР Джон Верастро.

До декември 2019 година Ейвъри успява да изфабрикува повече от 160 плащания и дължи на инвеститорите си 227 милиона долара. Твърди се, че всяко от плащанията е обвързано с един филм, за който актьорът и компанията му казват, че притежават права за разпространение и са получили лиценз за HBO или Netflix.

След залавянето му през април 2021 година, актьорът беше изправен пред обвинения в измама. Тогава той се яви в съда чрез конферентна връзка. По това време прокурорите поискаха Ейвъри да бъде оставен в ареста, поради риска, че може да избяга. „Вероятността подсъдимият да изтегли част от тези пари е доста висока“, казва прокурорът Александър Шваб.

През октомври Ейвъри се призна за виновен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари