IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивуд, имаме проблем: Брус Уилис спира с киното заради афазия

31 март 2022 18 00

Семейството, приятелите и колегите изпратиха подкрепата си към актьора

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Краят на една ера! Така бихме могли да опишем новината, която само за няколко минути обиколи целия свят. Брус Уилис се оттегля от киното и актьорската си кариера заради заболяването афазия.

Тъжната новина беше съобщена от семейството на 67-годишната звезда, което публикува снимка в социалните мрежи заедно с дълго съобщение. „До прекрасните поддръжници на Брус, като семейство искахме да ви съобщим, че нашият Брус се бори с няколко здравословни проблема и наскоро беше диагностициран с афазия, което нарушава когнитивните му способности. В резултат на това и след дълго обмисляне, Брус се оттегля от киното, което винаги е значело много за него“, гласеше описанието.

Според официалните медицински определения, афазията лишава човек от способността да общува и може да повлияе на способността му да говори, пише и разбира език както устно, така и писмено. Лекарите казват, че състоянието обикновено се появява внезапно след инсулт или нараняване на главата. Но може да се прояви и постепенно от бавно растящ мозъчен тумор или заболяване, което причинява прогресивно, трайно увреждане.

В публикацията си семейството на Брус сподели още, че моментът е доста труден за всички тях и че благодарят за непрестанните любов, подкрепа и съчувствие. Засега не е ясно точно как актьорът е получил афазията, като не се споменава дали той е пострадал сериозно при снимане на филм, или лекарите са открили тумор в мозъка му.

„Преминаваме през това като силна семейна единица и искахме да уведомим феновете, защото знаем колко много означава той за вас, както и вие за него. Както Брус казва, „Нека да живеем“ и заедно планираме да направим точно това“, завърши съобщението. То беше подписано от дъщерите на актьора Румър Уилис, Скаут Уилис, Талула Уилис, Мейбъл Уилис и Евелин Уилис, както и от съпругата му Ема Хеминг Уилис и бившата му съпруга Деми Мур.

Брус Уилис е известен с дългата си кариера в Холивуд, която обхваща няколко десетилетия, като често играеше главна роля в екшън филми като „Умирай трудно“ и неговите продължения, „Армагедон“ и други. Той също така се появява в емблематични филми като „Криминале“, „Петият елемент“, „Шесто чувство“, „12 маймуни“ и „Град на греха“, често влизайки в ролята на силни герои със златно сърце. Съвсем наскоро той участва в режисирания от Ели Рот хитов екшън трилър „Смъртоносно желание“ от 2018 година.

Брус е носител на множество отличия, включително „Златен глобус“ и две награди „Еми“, както и има няколко проекта, подготвени за премиера тази година.

По време на прожекцията за 30-ата годишнина на „Умирай трудно“ през 2018 година, колегата на Брус Реджиналд ВелДжонсън разказа за отдадеността на актьора към ролята на полицейския детектив Джон Макклейн. „Мисля, че това беше първият му голям филм и той искаше да направи всичко правилно, искаше да е перфектно. Той беше по-загрижен за това как да изпълни ролята, а не за нещо друго“. Допълва, че по онова време Уилис получава пет милиона долара за играта си, което е било огромна сума тогава.

Освен че споделя Румър (33), Скаут (30) и Талула (28) с бившата си съпруга Деми Мур, Уилис е баща на още две дъщери – Мейбъл (9) и Евелин (7) от сегашната си съпруга Ема. Семействата редовно говорят за отношенията си, като те дори прекарват заедно изолацията на фона на пандемията от коронавирус.

През октомври миналата година Румър говори пред списание People за това, че е дете на разведени родители и похвали майка си и баща си, че никога не е била притисната да избира между тях. „Толкова съм благодарна, че всички ние се стремим да имаме наистина дълбока, смислена и честна комуникация. Във всяка връзка, независимо дали е с партньор, със семейство или с приятел, това да бъдете честни и да общувате е най-важното“, казва най-голямата дъщеря на Уилис.

По-рано този месец Деми Мур отпразнува рождения ден на бившия си съпруг, споделяйки снимка на двамата, позиращи един до друг в кухнята с широки усмивки. „Честит рожден ден, Брус! Благодарим за нашето смесено семейство“, написа тя. Двамата актьори бяха женени от 1987 до 2000 година.

През същия уикенд и Ема Уилис изпрати послание към съпруга си в чест на 13 години от сватбата им, като сподели емоционална снимка на двамата от сватбата им през 2009 година. „Преди 13 години тези сватбени речи наистина ни накараха да се разчувстваме“, пошегува се тя в описанието. Тя също така почете рождения ден на актьора, правейки му красив фотомонтаж със снимки от различни години.

Какво е афазия?

Афазията влияе на когнитивните способности. Тя обикновено се появява внезапно след инсулт или нараняване на главата. Състоянието може да възникне постепенно от бавно растящ мозъчен тумор или заболяване, което причинява прогресивно, трайно увреждане на мозъка.

Хората с афазия изпитват промени в способността да общуват и могат да говорят с кратки или непълни изречения, които нямат смисъл, да заменят една дума с друга или един звук с друг, да изричат несъществуващи думи, да не разбират говора на другите или да пишат изречения, които нямат смисъл.

Афазията може да се прояви по различен начин при хората в зависимост от това къде са преживели мозъчно увреждане. Увреждането на лявата страна на мозъка може да доведе до езикови проблеми, докато това от дясната страна на мозъка може да причини нарушение в съсредоточаването или проблеми с паметта.

Според Националния институт по глухота и други комуникационни разстройства, има два вида афазия – плавна и нафлуентна. Най-често срещаният тип плавна афазия е афазията на Вернике, която може да доведе до това, че хората казват дълги, непълни изречения, които нямат смисъл, добавят ненужни думи и дори създават измислени думи. Най-често срещаният тип нефлуентна афазия е афазията на Брока, която може да накара хората да говорят с кратки фрази, които създават с огромно усилие, въпреки че е възможно да разбират речта и да знаят какво искат да кажат.

Афазията обикновено засяга хора на средна възраст или по-възрастни, но дори има случаи и при малки деца. Хората с това заболяване могат да използват логопедична терапия, за да подобрят своите комуникационни способности.

Холивуд застана зад Брус Уилис

След като новината за заболяването на Брус Уилис стана достояние на целия свят, колегите и приятелите му от Холивуд изпратиха своята подкрепа. Сет Грийн, Кристи Али, Джейми Лий Къртис, Синди Крауфорд, Рейчъл Зоуи, Рита Уилсън, Брайън Атууд и Кели Рипа се включиха с коментари под публикацията на семейството на актьора.

„Сърцето ми е с Брус и цялото семейство. Благодарна съм, че споделихте това с нас. Ще ви спомена в молитвите си“, написа Рита Уилсън под публикацията на Деми Мур.

„Ужасно тъжна новина. Щастлива съм, че Брус има толкова силна и подкрепяща го система. Чудесен човек, чудесен актьор, чудесно семейство. Това е печеливша комбинация“, написа Кристи Алън в Туитър.

Повечето от приятелите на Уилис коментираха публикацията с различни емотиконки, включително сърца и молещи се ръце.

Други звезди с афазия

Освен Брус Уилис, още няколко звезди от Холивуд признаха, че се борят с болестта.

Шарън Стоун

През 2001 година звездата от „Първичен инстинкт“ беше откарана по спешност в болница заради инсулт, който предизвика масивен мозъчен кръвоизлив. Стоун кърви в продължение на девет дни, а след това прекарва две години, учейки се да ходи и да говори.

„Прибрах се след този инсулт и заеквах, не можех да чета в продължение на две години. Участвах в сериал, но не можех да си запомня репликите. Мога да говоря за това сега, защото вече съм добре. Чувствам се добре и разполагам с пълния си речник от думи“, казва актрисата.

Шарън Стоун

Снимка: Getty Images

Стоун допълва, че сега се радва на остаряването, защото има шанс да живее. И въпреки че борбата да чете и да говори отново е била временна, това променя начина ѝ на мислене и начина, по който функционира в света. „Станах емоционално по-интелигентна. Исках да работя усилено, за да отворя други части на ума си. Сега съм по-силна“, категорична е тя.

Емилия Кларк

Скоро след приключването на снимките на първия сезон на „Игра на тронове“ през 2011 година, Кларк получава аневризма, която причинява инсулт и субарахноиден кръвоизлив. Това води до мозъчна операция и две седмици по-късно актрисата не може да си спомни името си.

„Страдах от състояние, наречено афазия, следствие от травма, която мозъкът ми претърпя. В най-лошите си моменти исках просто да изключа машините. Помолих медицинския персонал да ме остави да умра. Работата ми – цялата ми мечта за това какъв ще бъде животът ми – беше съсредоточена върху езика, върху общуването. Без тях бях загубена“, казва актрисата пред The New Yorker през 2019 година.

Емилия Кларк

Снимка: Getty Images

За щастие на Кларк и нейните фенове, афазията ѝ преминава след седмица и тя отново започва да говори. През 2013 година звездата претърпява втора операция, за да се справи с друга аневризма, която е била напът да се спука. Въпреки че интервенцията е била с усложнения, Кларк вече е излекувана напълно и се чувства добре.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари