IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марта Кауфман: Извинявам се, че в „Приятели“ имаше само бели

4 юли 2022 18 00

Създателката на незабравимия ситком ще подкрепя африкански изследвания

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Един от създателите на „Приятели“ – Марта Кауфман – се опитва да поправи грешка, която, според нея, е допуснала в сериала.

В продължение на години тя не коментираше критиките, че ситкомът не е притежавал достатъчно представителност на всички раси, но сега иска да се извини на публиката. „Признаването и приемането на вина не е лесно. Болезнено е като видиш себе си в огледалото. Срам ме е, че не съм била наясно преди 25 години“, казва Кауфман пред Los Angeles Times.

В миналото тя е смятала, че сериалът е бил критикуван безпричинно, казвайки че ѝ е било трудно да разбере защо хората са били толкова критични. Допълва, че е имало моменти, в които им е била бясна заради коментарите, правени в социалните мрежи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Friends (@friends)

През последните години обаче Марта е започнала да разбира важността от представителност на екрана. „След това, което се случи с Джордж Флойд, започнах да се боря с факта, че съм била част от системен расизъм по начини, за които никога не съм знаела“, обясни Кауфман. По думите ѝ, това е бил моментът, в който е започнала да проучва начините, по които е участвала. Именно тогава е разбрала, че трябва да промени мнението и да направи промяна.

Усилията на Кауфман да поправи нещата включват дарение от 4 милиона долара за факултета по африкански и афроамерикански изследвания на университета Брандеис. Според нея, по този начин влага средствата си там, където са насочени мислите ѝ.

В допълнение, тя се надява да улесни увеличаването на представителността в следващия проект, върху който ще работи. „Искам да се уверя, че отсега нататък във всяка моя продукция съм била съзнателна при наемането на цветнокожи хора и активно следвам и насърчавам млади цветнокожи писатели“, казва сценаристката. Категорична е, че вече започва да действа различно, за да премахне тежкото бреме, което усеща върху себе си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Friends (@friends)

Що се отнася до критиките около скорошното събиране на актьорите и екипа на „Приятели“ и липсата на самосъзнание, Кауфман чувства, че не е било подходящото време или място да се повдигне въпросът за представителност. „Не знам как тези две теми са свързани“, казва тя пред L.A. Times. Според нея, събирането не е било с цел да се покажат всички грешки на сериала и да се разискват толкова сериозни теми.

Кауфман не е единственият човек от „Приятели“, който критикува сериала. Дейвид Шуимър по-рано сподели, че въпреки че се гордее с прогресивните епизоди, включващи двойки от един и същи пол, смята, че ситкомът не е направил достатъчно, за да представи чернокожите актьори пред света.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Friends (@friends)

„Бях много наясно с липсата на представителност и дълго време исках Рос да излиза с чернокожа жена“, казва той пред The Guardian през 2020 година. Шуимър получава желаното, като още във втори сезон героят му има за гадже азиатка, а в девети и десети сезон има връзка с чернокожа жена.

Лиса Кудроу заяви, че ако шоуто се снимаше сега, актьорският състав със сигурност нямаше да бъде изцяло от представители на бялата раса. Тя обаче защити сериала, казвайки че на него трябва да се гледа като на капсула на времето, а не като проект, пълен с грешки.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Friends (@friends)

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

политкоректен ( преди 1 година )