IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия бойкотира Оскарите

28 септември 2022 15 00

Реши да не предава свой филм за международната категория

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Русия отговаря на световния бойкот със свой, но насочен към културата.

Според множество издания, през 2023 година няма да видим руски претендент за награда „Оскар“ в категорията за международни филми. Причината не е, че такъв не се е класирал, а просто няма да бъде предаден за оценяване. В страната има 122 потенциално допустими проекта за категорията „Най-добър международен игрален филм“, но нито един от тях няма да бъде показан пред Академията.

Оскар

Снимка: Getty Images

Руската филмова академия заяви пред националната информационна агенция ТАСС в понеделник, че е решила да не номинира свой филм за наградите „Оскар“ през 2023 година. Причината е продължаващата война в Украйна и напрежението по оста САЩ-Русия. Павел Чухрай – председател на руската комисия по номинациите и режисьор на номинирания за „Оскар“ филм „Крадецът“ от 1997 година – подаде оставка заради проблема. Ден по-късно, режисьорът Алексей Учител каза пред ТАСС, че също е против този ход на страната му.

„Все още не ми е ясно какво се случва. Всички членове на комисията получиха списък с филми, които отговарят на условията за номинация и се обсъждаха датите за срещи. Но изведнъж новината гръмна. Мисля, че направиха нещо меко казано неетично“, споделя Учител. Според него, в настоящата ситуация трябва да се покаже пред света, че руската филмова индустрия все още съществува и трябва да се номинират нейни проекти.

Оскар

Снимка: БГНЕС

В исторически план, Русия има златен рекорд в категорията „Най-добър международен игрален филм“, успявайки да влезе след номинираните няколко пъти. Едни от най-известните са „Левиатан“ на Андрей Звягинцев от 2014 и „Нелюбов“ от 2017 година. И двата влизат в категорията, въпреки заглавията си, които притесняват руското правителство и получавайки критики от националните служби.

За последно Русия печели категорията през 1994 година с „Изпепелени от слънцето“ на Никита Михалков. Преди това Съветският съюз също грабва статуетката с известният по цял свят „Москва не вярва на сълзи“ на режисьора Владимир Меншов от 1980 година. Преди това пък поредицата „Война и мир“ на Сергей Бондарчук побеждава конкуренцията.

Оскар Getty

Снимка: Getty Images

Наградите „Оскар“ ще бъдат раздадени на 12 март 2023 година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари