IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 запомнящи се филма, които излязоха през 2022 г.

2 януари 2023 18 00

Някои от тях спечелиха престижни награди, други събраха зрителите в киносалоните

Снимка: Форум Филм

След като 2021 г. парализира киноиндустрията заради COVID-19, то тази, макар и плахо, успя да привлече отново зрителите в киносалоните и да им припомни какво незабравимо изживяване е именно споделеното гледане на голям екран. Ето и някои от любопитните хитови продукции, които успяхме да видим през 2022 г.

„Топ Гън: Маверик“

Закъснялото продължение на Top Gun от 1986 г. не звучеше като особено добра и привлекателна идея. Но завръщането на Пийт „Маверик“ Мичъл (Том Круз) в елитното училище за пилоти на американския флот, успя да трогне аудиторията като превърна продукцията в симпатична история за остаряването. Особено след като този процес се случва на Том Круз, който като че ли изглежда по-добре днес, отколкото през 1986 г.

„Убийствен влак

Дейвид Лийч впряга всичките си сили за да ни вмъкне в динамичната екранизация по японския роман Maria Bettle, написан от Котаро Исака. Брад Пит влиза в главната роля на Калинката – комплексиран наемник, следван от лошия късмет. Получава уж лека задача да намери куфарче във влак, но онези, които го пазят също имат спорове и свои специфични виждания за живота, който следват. Резултатът е динамична смес между киното на Гай Ричи и Куентин Тарантино. Естествено добра комбинация, която успя да върне доста зрители в киносалоните.

Снимка

Снимка: Александра филмс

„Изгубеният град“

И тук Брад Пит се подвизава в целия си чар, но компания му прави и Чанинг Тейтъм, влизайки във фантазиите на пълната с въображение писателка Лорета Сейдж (Сандра Бълок). И тримата са запратени в джунглата поради комплексите на героя на Даниъл Радклиф. Динамиката е издигната на друго ниво, покрай екзотични гледки и релаксиращо-комични ситуации, допълнени от малко романтика и силна доза хумор.

Снимка

Снимка: Форум филм

„Елвис“

Баз Лурман винаги работи със замах в киното. Не изневерява на стила си и във филма за краля на рока Елвис Пресли. Главната роля е поверена на Остин Бътлър и изборът му е бил съвсем правилен, защото актьорът успя да предаде чара на Елвис и да впечатли критика и зрители.

Снимка

Снимка: Александра филмс

„Викингът“

Един не съвсем комерсиален филм остана „Викинкът“ на Робърт Егърс, но затова пък е най-мащабният му проект. Главната роля изпълнява Александър Скарсгард, а екранна партньорка му е Аня Тейлър-Джой. Базиран на скандинавска легенда, принц Амлет получава травма до живот след като вижда убийството на собствения си баща от неговия брат. Препратката към Шекспир е ясна, отмъщението – сигурно. Суров и същевременно приказен, „Викингът“ успява да омагьоса с нерешимите житейски проблеми, с бруталността на отминалата епоха. Изключителна роля прави и Никол Кидман.

Снимка

Снимка: Форум Филм

„Аватар: Природата на водата“

В края на годината дойде поредният подарък от Джеймс Камерън с продължението на „Аватар“. Зрителят отново е прикован към екрана от смайващия свят на Пандора. Приключенията са много, трогателните моменти също. Заявките за нови епизоди са дадени.

Снимка

Снимка: Форум Филм

„Семейство Фейбълман“

Животът на един от най-големите в седмото изкуство – Стивън Спилбърг, вече е и на големия екран. Покрил всички изисквания за качествено кино, за начин на разказване на история, режисьорът ни вмъква в своя личен свят, за да ни покаже как се е превърнал в това, което познаваме от него чрез филмите му.

Снимка

Снимка: Киномания

„Батман“

Батман и тази година е на ход, но под режисурата на Мат Рийвс се появява най-мрачният в историята на екранизирания комикс. Робърт Патинсън облича костюма на героя, фокусиран върху детската му травма от смъртта на родителите му. Филмът носи духа на 70-те години на миналия век и като че ли е по-криминално-реалистичен, отколкото поредната история за сблъсък между супергерои.

Снимка

Снимка: Александра филмс

„Баншите от Инишерин“

Мартин Макдона създава поредния си шедьовър, който подобно на „В Брюж“ включва Колин Фарел и Брендън Глийсън. Действието се развива на малък ирландски остров, а на фона на топовни гърмежи, двамата персонажи ще се борят за приятелството си, ще обмислят кога човек може да бъде запомнен – чрез изкуството, което прави или чрез добротата си и ще подложат на съмнение границата на приетото за нормалност от обществото. Филмът стана фаворит в номинациите за „Златен глобус“.

Снимка

Снимка: Форум Филм

„Идиотският триъгълник“

Последният филм на Рубен Йостлунд му носи втора „Златна палма“ след „Квадратът“. Този път режисьорът е посочил с пръст консуматорството на западното общество, превръщайки го в безпощадна сатира. Персонажите са поставени в няколко неудобни ситуации, а шведът се заиграва с политкоректното и буквализира насищането на презадоволени богаташи на луксозен круиз в една от най-запомнящите се сцени в киното.

Снимка

Снимка: Киномания

За още новини от света на киното и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари