IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само на 28 години – Джъстин Бийбър продаде цялата си музика за 200 милиона

27 януари 2023 10 40

Това е най-голямата сделка за артист от неговото поколение

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Джъстин Бийбър продаде всичко. Абсолютно всичко. Що се касае до музиката му, де. Песни като Baby, What Do You Mean, Sorry и още много други хитове, оглавявали класациите в продължение на години, вече не са собственост на изпълнителя.

Преди дни стана ясно, че частната компания Hipgnosis Songs Capital се е сдобила с правата върху целия музикален каталог на Бийбър, включително права за публикуване и печалби. Каталогът е оценен с A, което означава, че е на най-високо ниво в музикалната индустрия. Според Billboard, цената на сделката достига 200 милиона долара, превръщайки я в най-високата за артист от поколението на Бийбър. От Hipgnosis Songs Capital ще притежават всичките 290 музикални заглавия на Джъстин, издадени преди 31 декември 2021 година, включително и последния му албум Justice.

Интересното тук е, че Бийбър продаде музикалния си каталог много по-рано от приетото в индустрията. Подобен ход по принцип се прави в края на кариерата на даден изпълнител, който вече няма нужда да притежава правата върху част от песните си. Целта е човекът да си осигури по-добри старини и да не се занимава с авторски права и дела.

Звезди като Боб Дилън, Брус Спрингстийн, Тина Търнър, Пол Саймън, групата The Beach Boys, както и Нийл Йънг направиха подобен ход малко преди да се откажат от музиката завинаги. Всички те продадоха целия си музикален каталог или по-голямата част от него.

Обикновено по-новите каталози, като този на Бийбър, се считат за по-рискови инвестиции, тъй като нямат толкова много история зад себе си, за да докажат устойчивост. Това означава, че те често се продават за по-ниски коефициенти от тези на класическите изпълнители. Успехът на Джъстин обаче е неоспорим след дебютния му албум My World през 2009 година, последван от My Word 2.0, в който се включват хитове като Baby.

В класацията Billboard Hot 100 Бийбър влиза цели 26 пъти в топ 10, като се изкачва на върха в осем от тях. Албумите му са генерирали 28 милиона продажби само в САЩ.

Въпреки че делът на Джъстин от възнаграждения за неговите песни сега ще бъде насочен към Hipgnosis Songs Capital, от Universal Music Group ще продължат да притежават правата върху записаната музика завинаги.

Джъстин Бийбър с влошено здраве, а ще може ли да се върне изобщо на сцената?

Джъстин Бийбър за парализата си: Става ми все по-трудно да се храня

„Въздействието на Джъстин Бийбър върху световната култура през последните 14 години е наистина забележително. Само на 28 години той е един от малцината определящи индустрията артисти, който притежава лоялна публика по целия свят“, се казва в официалното съобщение на Hipgnosis Songs Capital. Допълват, че сделката се нарежда сред най-големите в историята им, като каталогът на Бийбър има почти 82 милиона месечни слушатели и над 30 млрд. стриймвания само в Spotify.

Мениджърът на Бийбър – Скутър Браун – заяви, че това е най-добрият партньор, на когото Джъстин е можело да продаде музиката си. „Той е артист, който се среща веднъж в едно поколение и това е отразено и признато от мащаба на тази сделка“, казва още Браун. По думите му, това няма да спре подема на Бийбър, а величието му в музиката тепърва започва.

За още новини от света на музиката и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари