IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на спора – Джеймс Камерън призна, че Джак е можело да оцелее в „Титаник“

7 февруари 2023 09 00

Режисьорът изследва дали вратата, на която е Роуз, е достатъчно стабилна за двама души

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

През 1997 година на голям екран се появи един от най-великите филми в историята на киното. Лента, вдъхновена от истински събития, малко романизирана за зрителите, но разказваща трагичната история на един уж непотопяем кораб, който се озовава на дъното на океана още на първото си плаване.

„Титаник“ на Джеймс Камерън е история, която мога да гледам отново и отново. Не само заради прекрасната режисьорска работа, но и заради безупречната игра на младите Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо, които стават световноизвестни звезди след това. Двамата се превръщат и в близки приятели, като и днес не престават да се подкрепят и да се придружават на светски събития.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Titanic (@titanicmovie)

По света „Титаник“ печели повече от 2,2 млрд. долара, превръщайки се в най-доходоносния филм през 1997 година, оставайки на върха цели 12 години преди „Аватар“, отново на Камерън, да го измести. На 55-ите награди „Златен глобус“ филмът печели в категориите за най-добра драма, най-добър режисьор, най-добра музика и най-добра песен. Получава 14 номинации за „Оскар“ и печели 11 от тях.

Въпреки доминацията си обаче „Титаник“ остави един неразрешен въпрос, който тормози зрителите вече повече от 20 години.

Разбира се, говорим за финала и спора дали всъщност вратата, на която е Роуз може да побере и Джак, който в крайна сметка замръзва и умира. Отговор на този въпрос търси и самият Джеймс Камерън в новата поредица „Титаник: 25 години по-късно с Джеймс Камерън“, която е продукция на National Geographic.

За да разберат – веднъж завинаги – дали Джак би могъл да оцелее, ако се присъедини към Роуз на плаващата врата, Камерън и екип от учени наемат двама дубльори, за да възпроизведат четири различни сценария.

В един момент Джак и Роуз са седнали наполовина на отломката, но краката им са напълно потопени в ледената вода, така че в това положение нито един от тях няма да оцелее. В друга позиция и двамата са седнали върху вратата, а Джак се тресе силно от студ. „Може би щеше да издържи така доста време, сигурно часове“, казва Камерън за седналата позиция.

Само веднъж се тества и сценарият, в който двамата дубльори са толкова изтощени, колкото биха били реалните хора в подобна ситуация – като момента, в който Роуз е бутната във водата от друг оцелял, преди Джак да доплува и да удари нападателя. След като и двамата са седнали върху плаващата отломка, Роуз предлага на Джак спасителната си жилетка и той се стабилизира. „Тя създава ситуация, в която, ако прогнозираме подобно действие, той може да оцелее до появата на спасителната лодка“, казва режисьорът.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Titanic (@titanicmovie)

В крайна сметка Камерън изглежда доволен от заключението, че никога няма да има ясен отговор на въпроса, но независимо от това Джак е действал от чиста любов. „Джак можеше да оцелее, но има много въпросителни. Мисля, че в неговата глава просто е била една мисъл и това е, че няма да направи нищо, за да застраши безопасността на Роуз“, обяснява Камерън.

Цигулката от „Титаник“ за първи път ще бъде показана пред обществото

Кейт Уинслет: След „Титаник“ бях тормозена

Останките на Титаник бавно изчезват

В интервю за Postmedia преди специалното предаване по National Geographic режисьорът казва, че Джак е трябвало да умре. „Това е като Ромео и Жулиета. Това е филм за любовта, жертвата и смъртта. Любовта се измерва в жертви“, категоричен е Камерън.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Titanic (@titanicmovie)

Специалната поредица съвпада с излизането на „Титаник“ отново на голям екран, но този път с 4К резолюция. Прожекциите са в чест на 25 години от премиерата на филма и ще бъдат пуснати от 10 февруари.

За още новини от света на звездите, киното и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари