IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висша мода в двореца: Звездни рокли от Met Gala на изложба в замъка Кенсингтън

31 март 2023 18 00

Дизайни, носени от Блейк Лайвли и Бионсе ще бъдат достъпни за лондонската публика

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Замъкът Кенсингтън има нова кралица и нейното име е Висша мода.

В двореца, който доскоро беше дом на принц Уилям и Кейт Мидълтън, се организира специална изложба, показваща звездни рокли, носени на едно от най-големите модни събития в света – Met Gala. Сред експонатите са тоалет на Бионсе, облечен през 2017 година, когато изпълнителката е бременна, както и дизайнът на Versace на Блейк Лайвли от миналата година, чийто цвят се сменяше на светлината и представляваше двата нюанса на Статуята на свободата.

Освен роклите на двете дами, провъзгласени за едни от най-добре облечените звезди в цял свят, в Лондон ще могат да се видят и тоалет на Лизо от Thom Brown от миналогодишната Met Gala, както и този на Били Айлиш. Всички те са част от новата инициатива „Короната и Висшата мода“, която улавя как днешните шоубизнес и модни икони са черпили вдъхновение от начина, по който кралските особи са се забавлявали преди повече от 200 години.

Това е най-голямата и най-амбициозната изложба, организирана някога от Historic Royal Palaces, и пресъздава оживена експозиция от грегорианската епоха в държавните апартаменти на замъка Кенсингтън в Лондон.

Идеята за подобно събитие е замислена още през май 2018 година, когато модни експерти от двореца присъстват на Met Gala. „Виждайки как знаменитостите са ескортирани от превозните си средства до червения килим от група служители, които оправят и тоалетите им, осъзнахме, че всичко това изглежда доста познато“, казва кураторът на колекциите в двореца Акот Уилямс.

Всъщност моментът, за който се сещат експертите, са грандиозните кралски партита от 18-и век. Тогава се съобщава за големи тълпи, събиращи се в дворците, за да видят аристократите, които пристигат с най-красивите си дрехи. Това е и времето, в което се ражда модната преса и започват статиите за това кой какво носи и колко добре му стои. Към всичко това са били добавяни и подробни разкази за случващото се в двореца, както и е имало класация за най-зле облечени аристократи.

Този път обаче модните критици няма да имат възможност да изберат най-грозна рокля, защото всички експонати са прекрасни. Например зашеметяващият дизайн на Peter Dundas, носен от Бионсе през 2017 година. „Това е най-изящната рокля със златни мъниста, напомняща за различни африкански богини. Тя се превърна в емблематичен момент за Бионсе“, казва Акот Уилямс.

В замъка също така присъства и епичната корона от House of Malaka, която певицата носи. Тя се намира на трона под червен балдахин в Залата за присъствие. Това е мястото, където всеки присъстващ на аристократичните балове се среща с монарха. Сега всеки, който посети замъка Кенсингтън, ще бъде в присъствието на кралица Бионсе.

Лила Мос отиде на Met Gala с инсулинова помпа

Блясък и разкош: Най-горещите двойки на тазгодишната Met Gala

Висшата мода на Холивуд: Най-добре облечените звезди на Met Gala

Роклята на Блейк Лайвли, за която кураторите определено се гордеят, че са успели да донесат, е една от няколкото, които ги вдъхновяват. Тоалетът, проектиран от Versace, който бе разгънат с пристигането на актрисата на червения килим, интерпретира темата от миналата година „В Америка: Антология на модата“. Роклята отразява архитектурата на Ню Йорк и е почит към Емпайър Стейт Билдинг и Статуята на свободата. Роклята на Лайвли е изложена в Кралската галерия, която е едно от основните места за забавления в двореца.

В това помещение кураторите са показали и най-широката рокля от грегорианската епоха, известна като придворна мантуа и е с размери 2 метра на ширина. Според Уилямс, това е начин да окажеш въздействие върху монарха, да бъдеш забелязан от него и да получиш всички дивиденти от това.

Подобно нещо се опитва да направи и Били Айлиш с прасковено-розовия си тоалет на Oscar de la Renta, който носи на Met Gala през 2021 година. „Тя беше казала, че иска да заеме пространство и да бъде незабравима“, казва кураторът. Събитието преди две години всъщност се превърна и в момент на трансформация за Айлиш. Met Gala се състоя малко след новия ѝ албум, на чийто албум изпълнителката беше малко по-изтънчена и женствена от обикновено, като модната гала беше допълнително затвърждаване на тази визия.

В колекцията в замъка Кенсингтън има 20 съвременни и около 50 исторически рокли, върху много от които са работили реставраторите от двореца. Кураторите правят сравнение с това как жените от 18-и век са се омъжвали и са били представяни отново в кралския двор. По думите им, това се считало като начало на втория им живот.

От Met Gala 2022 е и страхотният тоалет на Thom Browne, който Лизо носи. Аксесоарите от нейната златна флейта, на която изпълнителката свири на червения килим, са добавени към колекцията, защото, според Уилямс, са изящно творение, а самата бродерия на роклята е майсторски направена.

Използването на модата за насочване към важните социални въпроси също не е подминато в изложбата. Един от експонатите е тоалет на Loewe, носен от Дан Леви през 2021 година. Въз основа на творба от художника Дейвид Войнарович, който е известен с активизма си срещу СПИН, той е включен в залата на Съвета, където кралете се срещат с министрите си.

Изложбата Crown to Couture ще бъде отворена за посещение на 5 април.

За още модни тенденции и новини от света на модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари