IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшифициране на историята: Чернокожата Клеопатра предизвика бурни реакции в Египет

21 април 2023 14 30

Адвокат дори се закани да съди Netflix

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Киното определено се промени през последните години. Някои биха посочили, че нещата се развиват в благоприятна посока, позволявайки повече представителност във филмите чрез включване на актьори от различна раса, цвят на кожата, сексуална ориентация, полова идентичност и умствено и двигателно развитие. Проектите, режисирани и написани от жени, стават все по-чести, което още повече радва различни движения и неправителствени организации.

От друга гледна точка, всички тези промени понякога вредят на киното и историите, които то иска да разкаже. Опитвайки се да угодят на обществения натиск, компаниите и филмовите екипи вземат необмислени решения, с които рискуват качеството на проекта си и доброто му приемане от страна на публиката. Понякога се стига дотам, че действителни събития се разказват по съвсем различен начин, за да бъде уважено новото движение в киното.

Един от най-скорошните примери за предозиране с политкоректността е филмът „Кралица Клеопатра“ на Netflix, който трябва да направи своята премиера на 10 май. Още преди да излезе на екран обаче проектът се сдоби с огромна доза критика заради начина, по който е представена единствената царица на Египет.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denzel Cooper (@aphrodit_he)

В „Кралица Клеопатра“ главната роля се играе от британската актриса Адел Джеймс, която е със смесена раса. Тя представя Клеопатра като жена с африкански корени, което обаче по никакъв начин не се хареса на египтяните. Изпълнителният продуцент на документалната поредица е Джейда Пинкет Смит, която застава плътно зад избора на Джеймс и казва, че потеклото на Клеопатра все още не е доказано и това позволява на всеки да го интерпретира по свой начин.

„Много рядко виждаме или чуваме истории за чернокожи кралици и тази беше изключително важна за мен, както за моята дъщеря и моята общност, за да научат подобни истории, защото има много такива по света“, казва Смит.

Египетските академици обаче са на съвсем друго мнение. По техни данни, Клеопатра е родена в града Александрия през 69 година преди Христа и е част от гръцка династия, която е с европейски, а не африкански корени. Сред учените няма съмнение, че царицата е била с гръцко и македонско потекло, наследено от баща ѝ Птолемей XII. Но тъй като етническите корени на майка ѝ са неизвестни, някои историци спорят, че Клеопатра може да носи и африкански корени, което да я превърне в жена от смесена раса.

След пускането на трейлъра на „Кралица Клеопатра“ миналата седмица, реакциите от Египет не закъсняха. Египтологът Захаи Хауас заяви, че няма данни за смесената раса на Клеопатра и не трябва да се приема, че тя е била чернокожа. „Това е пълна лъжа. Клеопатра е била гъркиня, което значи, че е имала светла, а не черна кожа“, категоричен е той.

Междувременно Адел Джеймс отговори на критиките, пишейки в Туитър, че всеки, който не харесва избора за Клеопатра, може да не гледа поредицата.

Египетският адвокат Махмаоуд ал Семари пък стигна още по-далеч, заплашвайки да спре излъчването на Netflix в Египет. Той поиска да бъдат предприети сериозни правни действия срещу хората, отговорни за създаването на „документалния“ филм. Също така обвинява платформата, че участва дейно в „престъплението“.

„Повечето неща, които Netflix показва, не съответстват на ислямските и обществени ценности и принципи, особено египетските“, се казва в подадените документи. Ал Семари допълва, че трейлърът, който вече е гледан над милион пъти, се противопоставя на египетската история. Според него, документалният филм насърчава афроцентризма, който има за цел да изкриви и заличи египетската идентичност.

Чарли Шийн се помири с Чък Лори, двамата работят по нов проект

Хитът Stranger Things се превръща в анимация

Официално – сериалът „Хари Потър“ вече се разработва

Жалбата, която е предадена на прокуратурата, посочва още, че създателите на филма и платформата Netflix участват заедно във фалшифициране на историята.

До момента от Netflix нямат официален коментар по случая, като засега премиерата на „Кралица Клеопатра“ остава за 10 май.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 година )
Мисля че трябва и да е красива тази Клеопатра
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 1 година )
Клеопатра е била черна, колкото Мартин Лутър Кинг е бил бял, но я да направят така че да се изиграе от бял актьор- черните ще вдигнат революция.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар