IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carnival, carnival! Burlesque carnival!

5 октомври 2010 07 25

Прочутите бурлески се възраждат. Вижте ги и вие и научете всичко за тях

Снимка. Burlesque

Снимка. Burlesque

Образът им е пословичен и, сигурни сме, предизвиква асоциации във всяко едно съзнание, което някога се е докосвало до историята на театралното изкуство, различнте музикални течения през 20 век, или просто е гледало Мулен Руж или някои от изпълненията на Дита Фон Тийз.

Терминът “бурлеска“ идва от френски (burlesque). Появява се още през 18 век и обозначава сатирични произведения, които имат комедиен характер и обикновно са политически и популистки.

С течение на времето, към средата на 19 век, те се обособявят в цял нов сценичен жанр, предимно уповаващ се на пародията и осмиването, който става и доста популярен из цяла Европа.

По-същественото в случая е, че в бурлеските играят винаги жени (които биват да бъдат наричани по същия начин – бурлески) . Също като pin up мацките, те имат специфичен вънщен вид, но докато първите се числят към най-модерните, красиви и известни жени на времето си, то вторите са по-скоро нещо като тяхна гротеска.

В началото на 20 век бурлеската преминава Океана заедно със стотиците хиляди европейски емигранти, мечтаещи да се докоснат до американската мечта и става най-популярното кабаретно шоу в САЩ.

Освен огромното количество пера, екзотични влечуги, злато, мъниста, песни и танци и цинични скечове, важен компонент от брулеската по онова време е и стриптийзът.

През 1910г. Чарли Чаплин посещава Чикаго, тогаващният център на мафията, съответно многото пари и забавленията, и отива да гледа бурлеска шоу. Той общо взето го описва като “трупа груби и тромави комедианти, подкрепени от дведесетина хористки – някои хубави, някои поовехетли. На места комедиантите бяха смешни, но скечовете като цяло – груби и цинични.“

Въпреки противоречивата им слава, бурлеските определено имат огромно влияние върху социалната култура в Щатите (в големите градове) през първата половина на века. Възражда се повече от половин век по-късно – през 90-те, като една носталгия по блясъка на изминалото време и съществува и до днес.

Днешните бурлески до голяма степен отдават чест на славното си минало и включват също толкова оскъдно облекло, също толкова много пера и също тъй хаплив, циничен хумор.

Но защо ви разказвам всичко това ли? Защото ще можете да ги видите и вие.

На 23 октомври в София ще се случи нещо необикновено. Една от най-големите и атрактивни френски бурлеска трупи, а именно Neo Retro на Lady Flo, идва в България по покана на The Smugglers Collective за първия по рода си SOFIA BURLESQUE REVUE, един уникален и неповторим спектакъл, който няма да искате да пропуснете.

Събитието с ретро привкус ще се проведе в Soul in da Hole Jazzbar.

Билетите влизат в продажба от 5 октомври (вторник) в мрежата на Ticketstream, офисите на M-Tel, вериги магазини Техномаркет, Multirama, Office 1 Superstore, както и на ticketstream.bg. Цените на билетите ще са между 15 и 40 лв.

А сега скочете в галерията, за да се запознаете с участнците.

Автор - снимка

КоментариКоментари