IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи последици от протеста на актьорите – наградите „Еми“ се отлагат

28 юли 2023 18 00

Първоначално церемонията трябваше да се състои на 18 септември

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

И първата кръв в борбата между сценаристи и актьори срещу продуцентските студиа вече е пусната. Жертвата – наградите „Еми“.

Множество медии отвъд океана потвърдиха, че престижната церемония се отлага, след като бе първоначално насрочена за 18 септември. Причината са продължаващите протести на актьори и сценаристи, които обикалят улиците на Лос Анджелис и други големи градове, за да настояват за по-добри условия на труд, по-адекватно заплащане и защита от скоростното навлизане на изкуствения интелект и стрийминг услугите в Холивуд. Същата присъда е поставена и за наградите „Еми“ за креативни изкуства, които трябваше да се раздадат на 9 и 10 септември.

До този момент няма официални нови дати. Въпреки това, източник споделя пред Los Angeles Times, че от канала Fox, който излъчва церемонията, най-вероятно ще оставят излъчването чак за януари 2024 година. Това твърдение беше споделено и от Variety, които още преди няколко дни загатнаха за подобен развой на събитията.

Гилдията на сценаристите започна стачката си още на 2 май, след като не успяха да постигнат споразумение със Съюза на кино и телевизионните продуценти, преди да изтече крайният срок. Това е първият път от 15 години насам, когато писателите показват публично недоволство. През 2007-2008 година бунтът им продължи 100 дни. Предишните протести, през 1988 година, засега държат рекорда за най-дълги, продължавайки общо 153 дни.

Стачката идва на фона на експлозията на стрийминг услугите, намаляването на сценаристите, грижещи се за даден проект, както и опасенията относно възможността изкуственият интелект да навлезе в творческите среди. Сценаристите търсят по-високо общо обезщетение и по-добри остатъчни ставки, които са спаднали рязко в ерата на дигиталното излъчване. Те също така искат гаранции за продължителност на заетостта, задължителен минимален брой писатели на проект и ограничения върху използването на изкуствен интелект.

„В телевизионните среди повечето сценаристи работят за минимално заплащане, независимо от опита, често са наемани за няколко седмици или работят в много малък състав, докато продуцентите не останат без сценаристи, които да им движат проекта“, се казва в доклад на Гилдията. Допълва се, че бюджетите на сериалите скачат, но средното заплащане на сценаристите пада.

Сценаристите винаги са играли ключова роля в организирането на церемонията по връчването на „Еми“. Съгласно правилата, те не могат да участват в никакви програми, церемонии или други екранни проекти, докато стачкуват. Вечерните предавания, включително Late Nith with Seth Meyers, Saturday Night Live и The Daily Show, незабавно бяха спрени. Много продукции, като последният сезон на Stranger Things, също бяха поставени на пауза.

Напук на множествената склероза – Кристина Апългейт получи номинация за „Еми“

Награди „Еми“: Зендая и Ли Джънг-дже с исторически победи

Номинациите за „Еми“: Зендая, Селена Гомес и Squid Game пишат история

Междувременно всичките 160 000 актьори, които са членове на Гилдията на актьорите и Американската федерация на радио и телевизионните артисти, повечето от тях номинирани за „Еми“, също са на протест. На 13 юли бе обявено гражданското неподчинение, след като договорът със Съюза на кино и телевизионните продуценти изтече, а преговорите за нов завършиха с неуспех.

Актьорите имат подобни опасения като техни колеги. Те търсят по-добро възнаграждение и планове за обезщетения, тъй като възходът на стрийминг услугите и усложненията, произтичащи от стрийминг модела, допринесоха за спад в заплатите и остатъчните ставки от повторно излъчване на проекти. Те също така търсят защита срещу въздействието на изкуствения интелект върху тяхната работа.

Наградите „Еми“ за телевизия, които трябваше да се излъчат през юни, също бяха отменени за неопределено време. Церемонията по връчването на наградите на MTV за кино и телевизия бяха предварително записани и излъчени през май, след като стана ясно, че сценаристите смятат да излязат на бунт. Наградите „Тони“ пък бяха връчени без присъствието на сценаристи.

За още новини от света на звездите и киното последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари