IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската класика по Bulgaria ON AIR

27 февруари 2024 09 00

Васил Михайлов,Стефан Данаилов и още много от големите актьори в родните сериали и филми

Снимка: Bulgaria ON AIR

Реверанс към класиката в българското кино прави Bulgaria ON AIR с някои от най-знаковите заглавия от българската кинематография. Тематично стартът ще бъде даден на 3 март с излъчването на биографичния сериал „Капитан Петко войвода“.

Централен образ е революционера Петко Киряков, като сюжетът проследява съдбата му като Хайдутин, Комита и живота му в мир. 
Действието е подчинено на романа на Николай Хайтов, който е и сценарист на продукцията, и в началото на всяка от 12-те серии въвежда зрителите към историческите факти. 

Режисьор е Николай Чернев. Музикалният фон е поверен на Петър Ступел и Атанас Бояджиев, а оператор е Димо Коларов. Продукцията е осъществена по случай 1300-годишнината от основаването на българската държава като в ролите ще видим Васил Банов, Евангелия Тупарова, Пламен Дончев, Стоян Гъдев, Продан Нончев. Ролята на Капитан Петко войвода е поверена на Васил Михайлов, чието изпълнение го прави един от най-известните актьори.
„Капитан Петко войвода“ може да гледате всеки делничен ден от 19:30 часа.

Отново по сценарий на голям български писател – този път Павел Вежинов, е и сериалът „Нощем с белите коне“ на режисьора Зако Хеския. В шест епизода сюжетът проследява сложните отношения в семейството, когато съпрузите са заедно, заради скрупули, а не по любов, както и за перипетиите на младите хора, които също се лутат между очакваното от обществото и собствените им желания. В ролите ще видим едни от най-известните български актьори като Николай Бинев, Иван Иванов, Пламена Гетова, Гинка Станчева и др.

По сценарий на Павел Вежинов е и сериалът „На всеки километър“. Стефан Данаилов влиза в костюма на Никола Деянов – герой от съпротивата на комунистическата партия, изправяща се срещу тогавашната власт. Тази негова роля го прави звезда в българското кино едва на 26 години. Негов верен приятел е Митко Бомбата, изигран от Григор Вачков, а техният най-сериозен опонент е Велински – в ролята Георги Черкелов. Режисьор е Любомир Шарланджиев.

Към Илинденско-Преображенското въстание ни връща „Мера според мера“ на режисьора Георги Дюлгеров и оператора Радослав Спасов. Сериалът е създаден по романа „Литургия за Илинден“ на Свобода Бъчварова, а главната роля е поверена на Руси Чанев – събирателен образ на бореца за освобождение. Тук е и последното участие на Григор Вачков, който умира, докато продукцията се снима. Сред другите актьори са Стефан Мавродиев, Цветана Манева, Вълчо Камарашев, Димитър Буйнозов и др.

Хъшове“ под режисурата на Александър Морфов, също е включен в програмата на Bulgaria ON AIR. Телевизионната адаптация на творбата на Вазов с герои като Македонски, Бръчков и Странджата, е по спектакъла от репертоара на Народен театър „Иван Вазов“, а ролите се изпълняват от Валери Йорданов, Руси Чанев, Петър Попйорданов, Христо Мутафчиев, Рени Врангова, Валентин Ганев, Валентин Танев, Деян Донков, Пламен Пеев, Евгени Будинов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Даниел Ангелов, Филип Аврамов, Николай Урумов, Стоян Алексиев, Димитър Рачков и др.

В Клиника за душевноболни ни вмъква сериалът „Адаптация“. Под режисурата на Въло Радев, историята извежда на преден план драмите на уязвимите и проследява сложния процес, при който човек прави опит да се пребори със собствените си страхове. Музиката е на Митко Щерев, а основната песен от поредицата се превръща в един от най-големите хитове на Васил Найденов. Именно тук е дебютът на Ели Скорчева, която изпълнява и главната роля на Вероника. Сега актрисата отново се завърна в киното във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“.

Снимка

Покана към децата и техните родители е отправена с „Войната на таралежите“. В пет серии режисьорката Иванка Гръбчева и сценаристите Братя Мормареви нищят неволите на децата, често неразбрани от възрастните. Устояването на малките персонажи не е лесно, особено във времена, когато мнението на младите не се зачита, а основен конфликт сред различните поколения се оказва нерешен и днес – какво да има в междублоковото пространство в кварталите спортно игрище или гаражи.

Снимка

Сред останалите заглавия са „Ганьо балкански се завърна от Европа“, „Гори, гори огънче“,  „Английският съсед“, „Хайка за вълци“, „Дом за нашите деца“, „Бащи и синове“, „Време за път“, „Неизчезващите“, „Баш майсторът“, „Служебно положение ординарец“, „Деца играят вън“.

„Бразилска мелодия“, „Един наивник на средна възраст“, „Реквием за една мръсница“, „Умирай само в краен случай“, „Тайфуни с нежни имена“, „Денят не си личи по заранта“, „Полицаи и престъпници“, „Данъ коловъ“ и „Фалшификаторът от черния кос“ са неостаряващите филми по сценарий на Богомил Райнов.

В селекцията влизат още продукциите „Неочаквана ваканция“,  „Фильо и Макензен“, „Боянският майстор“, „Константин философ“, „Бай Ганьо“, „Клиника на третия етаж“, „На границата“ и „Огледалото на дявола“. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари