IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Спилбърг: Радикалните възгледи създават опасна среда

2 април 2024 12 30

Режисьорът изрази надежда, докато приемаше отличие от Университета на Южна Калифорния

Снимка: Getty

Режисьорът, носител на „Оскар“, Стивън Спилбърг, изнесе реч по време на събитие, на което получи награда за работата си с Фондация „Шоа“ на USC - организация, основана от него през 1994 г. с цел записване и запазване на интервюта с оцелели и свидетели на холокоста.

Спилбърг заяви, че слушайки разказите на оцелелите, „ехото на историята е безпогрешно в сегашния ни климат“.

Той каза още, че радикалните възгледи създават „опасна среда“ и водят до „общество, което вече не признава различията“.

Думите на легендарния режисьор бяха толкова прочувствени, колкото са най-добрите му филми, затова пълната стенограма на забележките му е по-долу, отбелязва CNN.

На събитието беше почетена и 92-годишната Селина Биниас, една от последните живи оцелели от холокоста от филма „Списъкът на Шиндлер“. Биниас оцелява по време на нацисткия режим, защото родителите ѝ работят за Шиндлер – германски бизнесмен, който наема евреи, за да ги предпази от нацистите. Тя напуска лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау, когато е на 13 години, според Los Angeles Times.

Фондация „Шоа“ също така събира разкази на оцелели от нападенията на Хамас в Израел през октомври като част от инициативата си „Противодействие на антисемитизма чрез събиране на свидетелства“.

„И двете инициативи – записването на интервюта с оцелели от атентатите на 7 октомври и продължаващото събиране на свидетелства за холокоста – целят да изпълнят обещанието ни към оцелелите: че техните истории ще бъдат записани и споделени в усилията ни да запазим историята и да работим за един свят без антисемитизъм или омраза от какъвто и да е вид“, заяви Спилбърг при обявяването на усилията през ноември.

Фондацията USC Shoah Foundation е основана от Спилбърг след филма му „Списъкът на Шиндлер“ от 1993 г. Именно разговорите на Спилбърг с оцелели, посетили снимачната площадка на филма, го вдъхновяват за създаването на организацията, която сега представлява архив с над 56 000 свидетелства на очевидци на холокоста и други престъпления срещу човечеството.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари