IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шшшт!… Направете място на еротичното изкуство

19 май 2014 12 05

Еротиката и изкуството се преплитат в картините на Искра Георгиева

Шшшт!… Направете място на еротичното изкуство

На 23 май в Bedroom Premium Club художничката Искра Георгиева ще представи своята модна колекция за новия летен сезон.

Искра, която е и автор на картината „Шшшт!...“, чиято уголемена проекция е на тавана на клуба, ще покаже и другата страна от своето изкуство – дизайна на облекла и бижута.

По време на ревюто Iskra Art Gallery ще представи своя линия от бански костюми, рокли, топове, шалове за плаж с принтирани детайли от нейни картини. Както и нейни собственоръчно изработени бижута от кристали и елементи Сваровски (обеци, колиета, пръстени, брошки, накити за глава и тяло).

В модния спектакъл специално участие ще вземе Никол Станкулова.

„Шшшт!...“ не е обикновена картина. Като творческа идея тя е създадена по книга, а като материали – пак от книга. Един блестящ артистичен колаж, чийто образци са събирани цели 30 години и от който надничат всички онези табута, които ни карат да се изчервяваме още от времето на първородния грях на Адам и Ева в Райската градина.

„Шшшт!...“ изважда на показ онова, което десетилетия е грижливо крито в трезорите на частните колекционери от зоркото око на моралистите и от разширените от възбуда ириси на неприличното любопитство на еротоманите. Къде свършва еротиката и естетиката на голото тяло и започва порнографията, къде свършва Венера Милоска и започва „Жюстин, или неволите на добродетелта“ на маркиз дьо Сад? Кой би могъл да каже? А и трябва ли да се издава категорична присъда? Защото рискуваме да се превърнем в някакви „мастурбанти на фалшивата култура“, както се подиграваше някога Ярослав Хашек на критиците си. В края на краищата изкуството говори само, ако има на кого.

Копие от въпросната картина в реален размер (150х100) ще бъде разиграна на томбола.

За артиста Искра Георгиева

През април 2012 г. Искра Георгиева открива своя галерия в центъра на София, в която са изложени и се продават авторски картини, дрехи, бижута, аксесоари (чанти, шалове, аксесоари за телефон). Само година след откриването на галерията Искра става разпознаваем дизайнер на бижута. Самата Искра е лице на юнския брой за 2013 на списание Harper's Bazaar.

Искра е завършила училище по приложни изкуства в Ловеч. Тя е концептуален художник и за всяка от картините си използва различни техники. Нейна творба притежава холивудския актьор Рик Юн (познат от филм за Джеймс Бонд). Може би най-големият успех на Искра е участието ѝ в световно изложение на бижута в Париж, организирано от Swarovski Elements – World Jewelry Facets 2013. Творбата ѝ „Дива грация“ бе показана в Сеул, Шанхай и Париж редом с бижутата на Camila Klein, Dyrberg/Kern, Andy Farrow, Jean Paul Gaultier, Chan Luu и Erickson Beamon.

Сред ценителите на нейното изкуство са популярни личности от шоубизнеса, политиката, спорта като Мария Илиева, Рут Колева, Елвира Георгиева, Анелия, Стефка Костадинова, румънската певица Александра Стан.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )