IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първия филм се плащало по 1 франк

28 декември 2015 12 30

Киното навършва 120 години днес

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Най-младото изкуство – киното, навършва днес 120 години.

Точно на тази дата в Париж, през далечната 1895 г. в парижкото Гран кафе пред скромните 30-тина зрители се е състояла първата платена прожекция, организирана от братята Луи и Огюст Люмиер.

Хората са дали по 1 франк, за да видят кинематографа, показващ „движещи се фотографии“.

Прожектирали са се няколко документални филма, чието времетраене е било едва по няколко секунди – под минута, но зрителите са били шокирани от „Пристигането на влака на гара Сиота“, когато се разбягали от столовете, опасявайки се, че товарната машина ще ги сгази.

Учудили са се на работниците, излезли от фабриката и са се разчувствали от „Закуската на бебето“. Не толкова от яденето на детето, колкото внимание са предизвикали движещите се листа в градината на Люмиер.

Поканените журналисти пренебрегват събитието заради по-важни новини.

Мълвата за чудото обаче обикаля Париж и още следващия месец пред Гран кафе вече има опашка от желаещи да гледат „движещите се фотографии“.

Само за 20-ина години от панаирджийско изобретение, киното се превръща в изкуство – „Седмото изкуство“ е наречено за първи път от Ричото Канудо, който го определя и като „пластика в движение“.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари