IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мел Гибсън ще снима филм за цар Калоян

27 януари 2016 10 00

Още един проект – за Борис Трети ще се снима у нас

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Два исторически филма – за цар Калоян и за цар Борис Трети, ще бъдат заснети у нас от американската продуцентска компания „Милениум филмс“ до края на 2017 г. Режисьор на проекта за Калоян най-вероятно ще бъде световноизвестният Мел Гибсън, съобщи изпълнителният директор на „Ню Бояна филм“ Ярив Лърнър, цитиран от в. „24 часа“.

Филмът за Калоян Красивия, както го нарича Лърнър, показва история, която се случва някъде по времето на Четвъртия кръстоносен поход, и описва отношенията между царя и папа Инокентий Трети.

Навремето византийският василевс Алексий III Ангел иска помощ от Калоян срещу кръстоносците, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го коронясат за цар. Калоян пише на папата за предложението, защото бърза да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква.

В отговора си папата настоява България да се присъедини към лоното на Римокатолическата църква. Калоян му отговаря след три години, като иска царска (не кралска) корона и самостоятелна църква.

В крайна сметка Калоян е провъзгласен за крал от името на папата, което придава голям авторитет на българския владетел в цяла Европа.

Предварителен сценарий за филма вече е пратен на асистента на Мел Гибсън, тъй като самият актьор е бил зает със снимки в Австралия. Предстои всеки момент продуцентската компания да се чуе лично с Гибсън.

Някъде около 16 февруари в киностудията очакват да пристигне и авторът, който ще пише окончателния сценарий за Калоян. Това е Голан Рамърс, съвсем неслучайно име сред холивудските сценаристи.

Той отговаря за развитието на проектите в компанията „Марвъл“, освен това е писал сценария за „Мистър и мисис Смит“. Впрочем той е и човекът, който пристигна миналата година в академията на „Ню Бояна“ да преподава сценарно писане. Сега ще работи по филма с историци, сред които е и преподавател по история в Софийския университет, обясни Лърнър.

Сценаристът на проекта за цар Борис Трети също няма да е българин. За този филм спомена преди 2 месеца Ави Лърнър, баща на Ярив и собственик на продуцентските компании „Ню имидж“ и „Милениум филмс“, пред Антонио Бандерас. Тримата заедно с министърката на туризма Николина Ангелкова разглеждаха изложбата на Пикасо в националната ни галерия. Тогава Ави Лърнър дори попита Бандерас: „Искаш ли да играеш царя?“.

Истината е, че е рано да бъде обсъждан актьорският състав, тъй като сценарият все още се пише. Продуцентите вече са получили един текст на 8 януари, но предстои да го обсъдят с копродуцента – българката Дарина Павлова. Факт е, че вдовицата на Илия Павлов също се занимава с продуциране на филми, вече има два направени от нейната компания.

„Цар Борис Трети наистина подкрепя евреите в България, но се оказва, че има доста повече хора, въвлечени в тази история. Иска ни се да покажем повечето от тях, като развием образите им във филма“, обясни Лърнър. За по-голяма достоверност, както и за да засвидетелства уважението си, на него му предстои среща със Симеон Сакскобургготски.

„Много се надявам той да приеме да участва под някаква форма във филма – с документи или с разкази, но нищо не мога да кажа, преди да се срещнем“, обясни Лърнър.

Малко е странно, че и двете истории са български, но сценариите ще се пишат от американски писатели. Според Лърнър авторите идват тук и ще работят пряко с хората, които могат да им разказват. Една от причините за избора на чужди писатели е, че сценариите трябва да са на английски, тъй като филмите са предназначени за международния пазар. Те и ще бъдат заснети на английски, като за нашия пазар ще излязат с български субтитри.

„Това наистина са хубави истории, но за да може да бъдат продадени, трябва някой да се заинтересува да ги чуе или види. Добрият писател – бил той българин, американец, французин, ще успее да предаде вълнуващата история, която е вътре в нас, на по-широка аудитория. Писателите, които сме поканили, са проверени, правили са много филми и са с голям опит“, обясни Лърнър.

Без да споменава имена, стана ясно, че вероятно и за двата филма продуцентите ще се опитат да привлекат известни актьори.

„Както знаем, Мел Гибсън предпочита български актьори, като в „Страстите Христови“ (там участваха Христо Шопов и Христо Живков – б. а.). Но най-добрият актьор за една роля не трябва да бъде българин, англичанин, американец, а този, който ще представи героя си най-добре. Същевременно продуцентската компания се стреми да намали риска и да продаде филма заради актьорите, които участват в него. Затова винаги трябва да имаш включено голямо име. Режисьорът обаче обикновено не се интересува от това.

В нашите филми винаги предлагаме и български актьори, но зависи от режисьора кого ще избере“, каза Лърнър.

Той очаква и двата филма да са готови към края на 2017 г. Дотогава в Киноцентъра ще продължават да идват знаменитости, както се случва през последните години. Там ще посрещнат Райън Рейнолдс и Гари Олдман за Hitman's Bodyguard – филм, който се чака от феновете с нетърпение. Втори режисьор на продукцията е българинът Диян Христов и според Лърнър това е голям пробив. Още повече че подобно заглавие ще позволи на световните киносреди да забележат Христов.

Джерард Бътлър вероятно ще пристигне през юли у нас, за да се снима в Hunter Killer. Сюжетът разказва за капитан на подводница, който се опитва да спаси руския президент, взет за заложник по време на военен преврат, и да предотврати трета световна война.

Пристигат и Джейсън Стейтъм, и Джесика Алба, за да завършат втората част на „Механикът“. „Имаме 18 проекта, които са в различна степен на готовност. Засега обаче само тези имена мога да оповестя“, каза Лърнър.

Той поема ръководството на „Ню Бояна филм“ през 2013 г., когато чичо му Дани Лърнър умира. Дотогава чичото работи у нас, като е започнал още от 2001 г. Заедно с него Ярив е работил по „Непобедимите 3“, „Херкулес“, както и за „Аутомата“ с Антонио Бандерас.

„Беше доста забавно да се науча как да управлявам 400 души. Преди това имах доста по-малка компания с екип от 5 души“, разказва Ярив Лърнър. Фирмата му се е занимавала с производство на филми самоучители по йога. Самият Лърнър е доста запален по йога, продължава да тренира по три пъти седмично и през август се кани да организира фестивал на йогата в Боровец. Ще доведе международни учители по йога у нас, „за да им покажа колко е хубаво в България“.

За известно време в живота си – на младини, е бил и каскадьор. Бързо се простил с тази работа обаче, след като снимал сцена като американски нинджа. След картечен откос всички трябвало да паднат умрели. И той паднал, но миг след това надигнал глава и огледал какво става около него. Това провалило кадъра. По-лошото било, че режисьорът не могъл да го повтори, тъй като декорите били ръчно изработени.

Затова сега Лърнър управлява филмова компания и студията му. Дори смята да разшири „Ню Бояна студиос“ с нови територии, които предстои да купи. Те няма да са в София, но със сигурност ще са в България. „Иска ни се да увеличим филмите, които могат да се снимат тук, затова ни е нужно по-голямо студио. Освен това тук вече правим и постпродукция на филмите със звук и цвят, което привлича допълнителни клиенти“, казва Лърнър.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари