IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Батман и Бен Афлек прелитат през България на 25-ти март

22 март 2016 11 54

Двама от най-култовите екшън герои на всички времена в един филм

Батман и Бен Афлек прелитат през България на 25-ти март

Предстоящата премиера на филма „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта” вече предизвиква истински фурор сред заклетите киномани. За първи път ще станем свидетели на подобен сблъсък - двама от най-култовите екшън герои на всички времена в един филм!

Такова силно начало на кино-годината със сигурност ще повиши критериите ни за останалите суперпродукции, които очакваме през 2016.

След небивалия успех на трилогията за Черния рицар, Батман отново стана изключително популярен персонаж. Много различни актьори са влизали в ролята на човека прилеп през дългите години, които той е прекарал на екрана.

Според мнозина, най-добрите персонификации на супергероя до момента са на всеобщите любимци Джордж Клуни и Крисчън Бейл. Този път ролята е поверена на Бен Афлек.  Причината не Крисчън Бейл, а Бен Афлек, да бъде новият физически образ на супергероя е режисьорско решение. Този филм не е продължение на трилогията на Кристофър Нолан, а напълно нова, самостоятелна история. Именно затова Бейл, чиято персонификация на Батман публиката така обикна, дори не заема място в списъка с желани актьори.

Афлек, от своя страна, има известни съмнения относно бъдещия успех на филма. Неговото потвърждение за изпълнение на ролята на Черния рицар отекна силно във виртуалното пространство, но не по най-благоприятния начин. Това донякъде обяснява неговата неувереност, но актьорът вярва, че „ако ролята е добре изиграна, то публиката ще я хареса”. Въпреки че част от публиката го смята за неподходящ за ролята, новият Батман е на мнение, че цялата операция си струва. Афлек признава, че той и режисьорът Зак Снайдър са отделили невероятно много време на продукцията на филма и се надяват усилията им да бъдат увенчани с успех.

„Не се опитваме да направим просто поредния блокбъстър. Искам да направя филм, с който да се гордея. Филм, който децата ми да харесват.” – споделя актьорът.

Отговорът на въпроса, какъв е неговият принос към вече установения образ на Батман, Бен Афлек реши да премълчи в услуга на зрителите. Въпреки това той акцентира върху психологическите аспекти на супергероя, които играят ключова роля в историята на филма.

Актьорът, който се изявява и като режисьор, има идея изцяло да режисира още една отделна история за човека прилеп. За момента обаче това е просто идея, тъй като лавирането между едновременните проекти е трудно за него. Известно е, че Афлек играе не само едно от главните действащи лица в „Батман срещу Супермен”, но и сериозна роля в сценария му. За негово дело се смятат няколко ключови сцени от филма, например сцената, в която се разиграва игра на покер. В личния си живот Бен Афлек е запален покер играч, и дори е участвал в Световните покер серии в Лас Вегас заедно със своите колеги Мат Деймън и Тоби Магуайър. Смятате, че сцената с покера във филма е случайност? Едва ли. Можем спокойно да припишем на Афлек тази част от сценария.

Страстта на актьора към покера не започва от вчера. Той споделя, че това, което определя хобито му, е изживяването от самата игра, а не парите. Известно е, че покерът е игра на стратегия и психологически хватки. Това са все качества, присъщи на новия герой на Бен Афлек. Вероятно изборът на режисьора Афлек да бъде Батман не само не е случаен, но е и най-добрият възможен, заради сходството в мисълта на героя и актьорът, изпълняващ ролята му.

Изживяванията, изпълнени с адреналин, изглежда са слабост на Бен Афлек. Част от работата по новата суперпродукция за Батман и Супермен, разбира се, включва невероятни каскади, без които един екшън филм би изглеждал плосък. „Ставах всяка сутрин в 5 часа, за да отида на работа в 6, да навлека неудобния гумен костюм и да тренирам с каскадьора”, казва актьорът за последната си роля. 

Усърдната му работа по филма не може да бъде омаловажена. Изглежда, че Афлек не обича да се концентрира върху много проекти едновременно, тъй като това му коства продуктивността. По този начин той е максимално отдаден на текущата си работа и постига добри резултати в нея. Въпреки това, да бъде Батман сякаш му харесва – той няма намерение това да е единственото му превъплъщение в супергероя. Бен Афлек вече е избран за същата роля в следващите филми за човека прилеп, насрочени за 2017 и 2018 година, макар това да може да му коства забавяне на другите проекти.

„Той е на ръба да бъде погълнат от гнева и яростта, които виждаме да преследват Брус Уейн (Батман) в другите му прояви. Но този нов герой е по-озлобен и циничен”, споделя Афлек за новата си роля. „Циничен” е добро определение и Бен стриктно се придържа към него. Негово дело е и сцената от филма, в която Батман и Супермен водят диалог: „Знаеш ли коя е любимата ми част от деня?” „Коя?”, пита Супермен в недоумение. Следва отговор: „Когато ти сритвам задника.“ Това, разбира се, може да е просто част от играта и противоречивата натура на супергероя. В друга сцена, отново идея на Бен Афлек, Брус Уейн заповядва на своя иконом Алфред да му намери бавачка. Крайно нетипично за един уважаващ себе си супергерой, нали? Актьорът наистина е решил да изследва съзнанието на Батман в дълбочина, за да изиграе най-добре ролята си. Но как се стига дотам?

Първоначално незаинтригуван, Афлек става жертва на идеята на Зак Снайдър. В „Батман срещу Супермен” е обърнато по-специално внимание на психологическата драма на супергероя, която завладява Бен. „Неговата персона се връзва чудесно с новия, по-мрачен образ на Батман”, казва Зак Снайдър. 

Tази роля е нещо ново за Бен Афлек. Той не се е впускал в авантюрата да играе супергерой от 2003 година, когато влиза в костюма на Деърдевил. Въпреки че вече се е превъплъщавал в свръхчовек с паранормални способности, новата му роля определено е различна. Той съзнава това, но не се стресира от негативните коментари в социалните мрежи. „Ако се засягах от всеки коментар по мой адрес, никога нямаше да стигна дотук”, признава актьорът.

Дали коментарите и критиките са основателни ще разберем съвсем скоро – премиерата на „Батман срещу Супермен“ е на 25-ти март, a билетите за премиерата отдавна се продават.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари