IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Жажда“ за любов и още нещо

22 април 2016 06 00

Показва я Светла Цоцоркова в пълнометражния си дебют

Кадър от "Жажда". Снимка: София филм Фест

Кадър от "Жажда". Снимка: София филм Фест

Затънтено място, толкова, че малцина стъпват в него. В такава пустош, както пеят „Тангра“: „освен да се влюбиш, просто няма какво да се случи“.

Именно това става с появата на баща (Васил Михайлов) и дъщеря (Моника Найденова). Двамата герои променят монотонното всекидневие на съпрузите (Ивайло Христов и Светлана Янчева) и сина им (Александър Бенев).

Фамилията изкарва прехраната си, перейки дрехите на намиращите се в близост хотели, но се оказва, че и това няма да могат да правят, ако не се намери бързо вода в района.

Тази задача се пада именно на новодошлите. Малката и наперена девойка има способност да открива райони с вода, а баща ѝ пък пуска сонда, с която да прокопае път до нея.

Филмът е „Жажда“ на Светла Цоцоркова, позната от късометражните „Живот със София“ и „Майка ми“. Продукцията взе наградата за дебют на „Златна роза“ 2015 г.

Пасторален разказ за хората, живеещи в нищото, за несбъднатите мечти, за недоизживения живот. Оказва се, че под примиреното спокойствие на живеещите в района врят чувства, несподелени емоции, желание за промяна.

Светла Цоцоркова ги разкрива чрез последната изпита чаша вода от майката, от припичащото слънце и силния вятър, от безцелно счупените прозорци на занемареното училище, от повтаряемостта на прострените бели чаршафи. Филм за жаждата за живот, скрита у всеки човек. Минималистичният сюжет издига в култ самотата на отделния индивид, така и неуспяващ да се пребори с новостите, нахлуващи в живота му.

Режисьорката държи изкъсо персонажите си, следи навиците им, разкрива тайните им. Може би заради безлюдността, тези петимата омесват отношенията помежду си, влюбвайки се един в друг, без значение от възрастта и семейното си положение.

„Жажда“ излиза по кината от 22 април.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари