IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилислав и трансформацията му от попа към попфолка

18 юли 2016 05 00

Вижте новата му песен „Остава скрито“

Снимка: Hit Music

Снимка: Hit Music

Вилислав е от младите изпълнители, които следват мечтата си да се реализират на музикалната сцена. Започна кариерата си като попизпълнител и то доста обещаващо – с международни награди – първа награда на конкурс за млади таланти в Неапол (2015 г.), „Гран при“ от международен фестивал в Армения (2014 г.) и първо място на конкурс за млади таланти в Румъния. През юли миналата година пък добави голямата награда „Гласът на Атлантико“ на фестивала за нова поппесен Univer Song в Тенерифе. И независимо от признанието той промени изцяло посоката си на развитие и премина в попфолк редиците. Какво го провокира за този рязък завой – вижте неговите откровения пред Tialoto.bg, както и новият му проект „Остава скрито“.

Разкажете малко повече за новия ви проект „Остава скрито“ и за видеото. Какво ви вдъхнови за него?

Новият ми проект „Остава скрито“ вече е факт и много се радвам, че успяхме да сътворим толкова различен и качествен продукт. Отне ми доста време, докато се получи това, което реално искам, но пък определено си струваше. Песента е с много модерно балканско звучене с елементи на r&b. Автор на музиката и аранжимента е Йорданчо Василковски – Оцко, а за текста този път реших да се доверя на Йордан Ботев. И двамата са изключителни професионалисти и доказан тандем в хитовете. А по видеото този път работих с Bashmotion. Реших да заложа на любовна тематика в текста на песента, за разлика от предното ми попфолк парче, където търсехме по-агресивен текст. „Остава скрито“ е с много динамично и лятно звучене и носи на такъв текст.

За сметка на това, решихме да експериментираме откъм видеото и да го направим едновременно нестандартно и провокативно.

В клипа е представена историята за Адам и Ева, за дървото на познанието и първородния грях по много модернистичен начин, и като цяло концепцията на видеото е доста далеч от типичната тематика в попфолк клиповете. Първоначалната идея на Bashmotion беше видеото да бъде по-лятно, но аз исках да бъде нещо по-различно, все пак за да си успешен артист трябва да се отличаваш и така се роди идеята за тази концепция.

Лиричната героиня, която всъщност в клипа е Мартина Юрукова от Плеймейт 2016, прелъстява героя, тоест мен, и накрая и двамата „изгаряме“ от тази любов. Има много дълбок смисъл във видеото, но смятам че всеки би схванал идеята. Също така в клипа лека екзотика внесоха няколко влечуги – варан, питон, както и няколко различни вида смокове.

Отначало беше малко страшно с толкова змии накуп, но в последствие видяхме че са много добронамерени и се отпуснахме. Мартина определено нагорещи обстановката на снимачната площадка, защото в по-голямата част от видеото е или много оскъдно облечена, или съвсем гола. Но определено внесе нужния сексапил, за да се получи крайния продукт точно такъв, какъвто го виждахме заедно с екипа.

Това е втората ви песен в попфолк жанра, но стартирахте като попизпълнител. Кое наложи тази трансформация в стила?

Да, точно преди година започнах кариерата по съвсем друг път, но явно това е пътят, който е трябвало да извървя и да ми даде някакви уроци. Истината е, че в България просто няма смисъл да се прави попмузика. Нито съм първият, нито последният, който ще го каже, но всичко е един монопол, особено ако си самопродуциращ се артист, какъвто бях аз.

Трябваше да се боря с абсолютно всички медии, за да излъчват продукцията ми, защото не съм част от някоя от двете големи компании за попмузика. Въпреки че се преборих и все пак музиката ми успя да стигне до хората, се почувствах недооценен и до голяма степен разочарован. В крайна сметка какво значение има от коя компания си, щом пускаш качествени и най-вече свежи продукти, защото ако трябва да сме честни, в попмузиката песните се уеднаквиха страшно много.

Единици са тези, които се открояват от масата... Ако трябва да бъда честен, до такава степен бях отблъснат и разочарован, че бях на косъм да си събера багажа и да замина за чужбина, където талантливите хора наистина са оценявани. Но точно тогава пък съдбата ме срещна с настоящия ми продуцент Оцко, който повярва в мен и ми даде шанс. В началото на тази година подписах договор с неговата компания Hit Mix Music и станах един от първите артисти на фирмата.

За момента съм доволен от съвместната си работа с него и екипа му, и се надявам така да продължават нещата. Със сигурност в момента се чувствам по-успешен, отколкото като попизпълнител, но със сигурност все още съм и доста далеч от това, което искам да постигна. В крайна сметка, ако искаш съдбата да ти даде това, което искаш, трябва да се заредиш с огромно търпение и здрави нерви.

Къде е по-трудно за реализация за един млад изпълнител?

Успешната реализация на един изпълнител, независимо от жанра, изисква страшно много вложения – както финансови, така и постоянство, търпение и не на последно място трябва да си с изключително силен характер, защото много хора се пречупват лесно и се отказват още в началото, щом не постигнат желания успех. Аз съм на мнение, че ако не можеш да губиш, ако не носиш на критика и не си готов на жертви от своя страна – то по-добре изобщо да не се захващаш с това.

В шоубизнеса най-трудното нещо е да се запазиш такъв, какъвто си всъщност, защото тази среда адски много те променя. Аз лично не съм от хората, които допускат да бъдат ограничавани и поставяни в рамки, и точно затова нещата между мен и продуцента ми вървят добре. Въпреки че Оцко е утвърден композитор с десетки хитове както в България, така и в чужбина, когато види че знаеш какво искаш и че разбираш от работата си, той се вслушва в теб и не налага своето мнение, както правят голяма част от продуцентите в България.

Печелили сте награди, включително и международни, с поппесни. Какви са амбициите ви в попфолка? И като допълнение – тези статуетки от фестивали в чекмеджето ли отиват?

Да, имам доста награди от конкурси в чужбина, при това доста престижни. Това определено даде тласък на старта на кариерата ми и ми помогна много да израсна като изпълнител. Постиженията ми определено ме накараха да се почувствам оценен там, където съм чужд и непознат за хората, а също така ми дадоха самочувствието, което в началото нямах. Чувството да видиш пред себе си 5000 души, които са станали на крака и те аплодират, е неописуемо. Тези изяви в чужбина показаха на цяла България, че където и да е по света, на първо място гледат пеенето, тогава външния вид. За мен гласовите данни са точно толкова важни, колкото и визията, защото вече доста изпълнители разчитат само на външния си вид, но е недопустимо да идеш на участие и да го изкараш цялото на плейбек.

Колкото до амбициите ми в попфолка... Определено искам да се наредя сред най-успелите артисти на жанра, искам да правя различни песни, да експериментирам и от визия, и откъм музика – ето например първата ми попфолк песен е микс между регетон и типичното за попфолка звучене, а новата пък е смесица между попфолк и r&b. Искам да се отлича и да не бъда част от масата. Не смятам да правя само попфолк музика, но определено с попмузиката приключих. Ако реша да направя нещо различно, то ще бъде или някоя красива и стойностна балада, или примерно дует с хип-хоп изпълнител.

Прави впечатление, че за клиповете си използвате известни имена за екип. Доколко е важно видеото, за да се наложи една песен?

Старая се да разнообразявам и с екипите, с които работя по видеата към песните си. Затова и всичките до едно са много различни. Видеото, това е опаковката на твоя продукт и е много важно, защото то допринася за възприятието на песента. Да, ако песента ти е тъпа, а клипът много скъп, това няма да накара хората да си го пуснат пак, или пък обратното – ако песента е страшен хит, но клипът не е на ниво, нищо няма да попречи на тази песен да се наложи. Според мен лично двете неща са равностойни, не бих казал, че едното е по-важно или пък трябва да е за сметка на другото. Но е важно да направиш интересно и различно видео, дори да не е скъпо, хората искат да видят нещо ново.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари