IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българин с номинация за „Оскар“ със „Сляпата Вайша“

24 януари 2017 14 45

„La La Land“ е фаворит с 14 номинации

Снимка: Wikipedia

Снимка: Wikipedia

В Лос Анджелис обявиха номинациите за „Оскар“, а за най-престижната статуетка ще се бори българинът Теодор Ушев.

В категория „Късометражен анимационен филм“ е номинирана лентата „Сляпата Вайша“ на Ушев.

Анимацията е по едноименния разказ на Георги Господинов. Филмът е заснет чрез експерименталната технология Oculus Rift и се гледа с помощта на специални стереоскопични очила.

Мюзикълът „La La Land“ води с 14 номинации за наградите „Оскар“. Колко точно ще вземе, ще стане ясно на 26 февруари, когато ще се състои 89-ата церемония.

Продукцията изравни досегашния рекорд на „Титаник“ и „Всичко за Ева“, предадоха световните информационни агенции.

Музикалната лента, режисирана от Деймиън Шазел, ще се съревновава за отличието в топкатегорията за най-добър филм заедно с „Лунна светлина“, „Първи контакт“, „Манчестър до морето“, „На всяка цена“, „Лъв“, „Огради“ („Fences“), „Скрити числа“ и „Възражение по съвест“.

Звездното събитие ще събере куп знаменитости в театър „Долби“ в Лос Анджелис, а водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимел.

Мерил Стрийп и Изабел Юпер са сред номинираните за „Оскар“ в категорията за най-добра актриса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Стрийп е с номинация за ролята си във „Флорънс“, а Юпер за изпълнението си във филма „Тя“. Останалите претендентки за приза за най-добра актриса са Ема Стоун за „La La Land“, Рут Нега за „Лавинг“ и Натали Портман за „Джаки“.

В категорията за най-добър актьор е номиниран Дензъл Уошингтън. Той е с номинация за ролята си във филма „Огради“ („Fences“), на който е и режисьор. Останалите претенденти за приза от тази категория са Кейси Афлек за „Манчестър до морето“, Райън Гослинг за „La La Land“, Андрю Гарфийлд за „Възражение по съвест“ и Виго Мортенсен за „Капитан Фантастик“.

Сред звездите, които ще се състезават за най-добър актьор в поддържаща роля са Махершала Али и Джеф Бриджис. Али е номиниран за ролята си в „Лунна светлина“, а Бриджис за изпълнението си в „На всяка цена“.

Останалите претенденти за приза за най-добър актьор в поддържаща роля са Лукас Хеджис за „Манчестър до морето“, Дев Пател за „Лъв“ и Майкъл Шанън за „Хищници в мрака“.

Продукции от Дания, Швеция, Иран, Австралия и Германия са номинирани за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм, предаде Асошиейтед прес.

С номинации в категорията са „Моя земя“ (Дания), „Човек на име Уве“ (Швеция), „Търговският пътник“ (Иран), „Тана“ (Австралия) и „Тони Ердман“ (Германия).

Сляпата Вайша. Снимка: imdb.com

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари