IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теодор Ушев – колко трънлив е пътят от Кюстендил до Монреал? (ВИДЕО)

26 януари 2017 13 20

Българинът, който е с номинация за „Оскар“, пред Bulgaria ON AIR

Снимка: Бояна арт

Снимка: Бояна арт

Вече за никого не е тайна, че тази година на „Оскар“-ите има и българска следа. Теодор Ушев получи номинация за престижната награда „Оскар“. Филмът му „Сляпата Вайша“ по романа на Георги Господинов получи номинация в категорията късометражна анимация.

Продукцията имаше премиера на един от най-престижните кинофестивали – Берлинале през февруари миналата година, където участва в състезателната програма.

Историята е по едноименен разказ на българския писател Георги Господинов от сборника „И други истории“.

Шестминутната анимация разказва за Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око, и бъдещето, видимо за нея с другото.

„Сляпата Вайша“ е един от първите филми в света с добавена реалност, съобщи аниматорът. Сега се завършва и версия на анимацията, в която се използва новаторската технология окулус рифт /Oculus Rift/, набираща все по-голяма популярност. Тя позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, а и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила окулус рифт, което прави възможно той да вижда и допълнителна, компютърно симулирана реалност или среда около себе си.

Могат ли големите награди да променят живота ни, какво е да се бориш с гиганти като „Дисни“ и колко трънлив е пътят от Кюстендил до Монреал? С Теодор Ушев разговаря Михаела Карабельова от Bulgaria ON AIR.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари

П. Стоянова ( преди 7 години )
Невериятно, прекрасно......истинско, оригинално, хармония между притчата, рисунъка, цвтовете.....историята на света в няколко минути....много българско и много космополитно.....всъщност има ли смисъл от суперлативи и опити да се каже нещо, достатъчно е да се види филма....напълно заслужен Оскар за българите, които създадоха тази проникновена история, и за България, която е създала среда и е дала образование на тези хора, за да станат творци.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар