Танците на Майкъл Джексън са служили за вдъхновение на мнозина. Хиляди пускат ежедневно клипчета, в които копират Краля на попа, но се оказва, че изпълненията могат да им докарат сериозни здравословни проблеми. Индийски учени установиха, че копирането на движенията от танците на Майкъл Джексън може да има сериозни последствия.

Неврохирурзи и почитатели на Джако предупредиха феновете му, че повтарянето на движенията от танците му може да доведе до сериозни травми, много от които неизлечими.

Индийските неврохирурзи са изследвали хореографията на Майкъл Джексън от гледна точка на натоварването върху органи и части на тялото. Те са стигнали до извода, че движенията от танците към песента „Smooth Criminal“ могат да доведат до счупване на гръбначния стълб, ако не са изпълнени със специални обувки и подготовка.

Учените са стигнали до извода, че Майкъл Джексън и танцьорите от неговата група трябва да са притежавали изключително крепко здраве и издръжливост, за да изпълнят сложните трикове на сцената дори със специални обувки и скрити опори. Като доказателство за своята теза, те привеждат данни за натоварването върху костите при наклон от 25 и 30 градуса, а Майкъл Джексън и неговата група са изпълнявали движенията под наклон 45 градуса.