IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актьорът Кийрън Бю пред Tialoto: За мистиката и Беоулф

12 септември 2018 10 00

Ще гледаме Кийрън в главната роля в „Беоулф: Завръщане у дома“

Снимки: Epic Drama

Снимки: Epic Drama

На 14 септември в ефира на Epic Drama ще дебютира новата екранизация на легендата за един от най-великите литературни герои – Беоулф.

Във фентъзи поредицата в 12 части „Беоулф: Завръщане у дома“, в главната роля е Кийрън Бю (Warrior, Da Vinci's Demons), който си партнира с утвърдени актьори като Уилям Хърт (Humans, Damages, Avengers: Infinity War, A History of Violence на Кроненбърг) в ролята на Хротгар и Джоан Уоли (Wolf Hall, The White Princess, The Borgias, Уилоу) като Реда. Това е сериал за кураж, предателство, отмъщение, вярност, власт, човек срещу пустош и любов. Със съдействието на Epic Drama, Tialoto.bg ви среща с актьора Кийрън Бю, който разкрива повече подробности за главната роля в сериала и подробности от снимачния процес.

Какво знаеше за Беоулф преди да снимаш сериала?

Преди десетина години, между няколко роли, се бях захванал с един свой проект да напиша нещо, свързано с нормандското нашествие. След това продължих назад към превземането от викингите, всички саги и исландската поезия, което ме отведе до Беоулф и англосаксонска Британия. Това е брутално време и историите са много богати и мрачни. Чел съм превода на „Беоулф“ на Сиймус Хийни, а наскоро – и на Толкин. Голям късмет се оказа.

Кой е Беоулф?

Беоулф е прокуден от дома на Херот и оттогава се скита по земята, животът му често се променя. Когато го виждаме за пръв път в тази история, той се връща в Херот, след време на изгнание и самота. Имал е доста труден живот като повечето хора по тази сурова земя. Прекарал е много от времето си да защитава себе си и тези около себе си. Нарочно държи да бъде самотник. Обвит е в тайни. Почтен и прагматичен. Не е меланхолик. В поемата той е много решителен, винаги начело. И в този сериал е така. Не искам да казвам много за това, което се крие под тази повърхност, но със сигурност има вътрешен конфликт. Има и недовършена работа.

Каква беше първоначалната ти реакция на снимачната площадка?

Първия път, когато отидох в кариерата, където е изграден Херот, ме порази фактът, колко застрашително изглежда мястото. Беше много влажно и имаше голям плътен облак, надвиснал над целия сет. Главната зала изглеждаше така, сякаш е там от стотици години. Само на час път от Нюкасъл в област Даръм и Уиърдейл е, но изглежда като друг свят. Това е най-голямата снимачна площадка, на която съм бил. Невероятна е.

Може би малко хора знаят, че имаш опит с фехтовката?

Да, от дълго време. Започнах, когато бях на 9 години. Бях очарован от сцените в „Тримата мускетари“ на Оливър Рийд. Баща ми ми каза: „Ако ще правиш нещо, прави го както трябва.“ В семейството ми всички бяха спортисти, плувци. Затова на тази възраст тренирах и бях много добър плувец. Когато се захванах с фехтовката, просто се влюбих. На 14 години вече бях в националния отбор. Това е необичайно за момче от Хартълпуул. Това е спорт за хора с частно образование. Но аз имах късмет. От този момент, докато постъпя в училището по драма, всяка година пътувах из Европа: Швейцария, Франция, Германия, Унгария, Сицилия. Станах 21-ви в Световния шампионат, което не ме удовлетворяваше. Сега от позицията на времето си мисля, че е било страхотно, но в този момент от живота си си свръхсъстезателен.

Имаше ли трудности на снимачната площадка?

Да яздиш кон с още от актьорите си беше паметно. Не бях яздил преди тази роля. Затова трябваше да се уча много бързо. Имахме един момент с Гисли Орн Гардарсон, който играе Брека. Обикаляхме по едни пещери с горещи факли и грабнали мечове и се кикотехме, защото просто пак се чувствахме 8-годишни. Наистина е такова удоволствие. Някои от битките с мечове са доста впечатляващи. И са подобни на тези, с които съм отраснал гледайки Шотландски боец, Междузвездни войни и прочее. Отдаваме много почит на филмите, с които сме отраснали.

Беоулф и Брека стават ли приятели ?

Беоулф е самотник, но спасява Брека от линч и двамата стават неочаквани приятели. Брека е малко подъл, крадец и лъжец. Или поне така изглежда. Мошеник е, а вероятно и престъпник, но има ум като бръснач, лековат е и остроумен. Това пасва много добре на Беоулф, който има изграден образ и име. Оказва се, че Брека е единственият истински приятел на Беоулф.

В Беоулф има много известни гост актьори във всички 12 епизода...

Това си беше феноменален късмет. Наистина беше страхотно удоволствие да се работи с всички тях, особено Дейвид Брадли (Горик), който е участвал в Our Friends In The North като по-млад. Беше специално преживяване. Той има невероятна репутация на изключително готин човек, което се потвърди като дойде и ме помоли за селфи. Почувствах се смирен. Ще спомена само и Грегъри Фитуси (Разак). Огромен почитател съм на драмата Spiral, която той направи и има страхотен успех във Франция, но има и други невероятни образи...

Сега като си спомниш за тези 6 снимачни месеца, как ти се струват?

Това сигурно е най-трудната ми работа. Най-напрегнатият график, който съм имал. Участвам във всеки един ден. Дори когато не снимах, идвах за репетиции на сценичните боеве. Работех нонстоп като не броим едно двуседмично прекъсване, когато умирах да си почина и да не правя нищо. Затова отидох в Гърция и в Италия и само лежах на плажа. Но атмосферата беше много приятелска, дори семейна, и сега с всички сме близки приятели. Снимачният екип е истинският главен герой в сериала. Не е истина какво преживяха. Всеки ден по един час само се влизаше в кариерата, феноменални бяха. Ако някой заслужава огромно благодаря, това е екипът. Работиха неуморно ден и нощ. Сега сме много близки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари