IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аугуст Витгенщайн: Униформа със свастики... Леко изтръпваш!

23 ноември 2018 09 40

Актьорът пред Tialoto.bg за мащабния тв проект „Подводницата“ по Epic Drama

Снимки: Epic Drama

Снимки: Epic Drama

Актьорът Аугуст Витгенщайн е сред най-атрактивните герои в сериала "Подводницата" (вижте профила му в Instagram), който тръгва в ефира на Epic Drama на 26 ноември. 

Роден в Германия, с майка шведка, той говори и двата езика, а завършва училище в Обединеното кралство. После учи история и театър в School of Foreign Service към Университета Джорджтаун Вашингтон.

Кариерата му започва през 2007 г. в Лос Анджелис, първоначално с участие в реклами и късометражни филми, докато му предлагат роля в „Ангели и демони“ (2009) на Рон Хауърд. В момента той е рекламно лице на водещи марки.

Следват роли и в европейски продукции, сред които шведският "Авалон" (2011), който получава награда от фестивала в Торонто, и германския исторически филм "Лудвиг II" (2012). 

Аугуст разказва за своето преживяване да бъде част от актьорския състав на „Подводницата“, специално за Tialoto.bg.

Как ще ни представиш твоя герой във филма?

Аз съм Карл Тенщед, втори по ранг на подводницата след капитан Клаус Хофман (в ролята младия германски актьор Рик Окон)

Как се подготви за ролята си?

След като се съвзех от почерпката, че са ме поканили, защото „Подводницата“ ми е детска мечта - започнах с проучването. Прочетох първата книга на Бухайм, още няколко сведения на очевидци, присъствали на събитието. Разглеждах фотоси от онова време, гледах документални филми, прочетох и една биографична справка, написана от фиктивния герой Карл Тенщед, и на финала този образ наистина започна да ми харесва, разбрах го, започнах да го усещам. Мисля, че веднъж като харесаш персонажа, наистина е лесно да се бориш за това, което той иска и от което се нуждае. Това е добър подход за всяка роля.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ai_tpICBvmc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Имаше ли обучения и тренировки?

Да, имаше тренировъчен лагер в Прага. Имаше страхотен екип от каскадьори, които ни обучаваха в студиото там. Имахме и фантастичен военен консултант, експерт по подводници, който беше буквално безценен за цялото начинание. Голямо благодаря на Юрг!

Какво ще ни кажеш за работата си с Рик Окон?

Страхотно е да се работи с него. Той е толкова трудолюбив, отдаден, винаги подготвен. Винаги готов да съдейства, много съобразителен, и освен това е невероятно талантлив, така че... мисля, че ще постигне много.

Разкажи ни за работата си с режисьора Андреас Прохаска?

Много е уравновесен, спокоен по един австрийски начин, а същевременно много прецизен. Винаги улавя, когато чисто актьорски се опиташ да се отклониш с разни стари трикчета пред камера... И е направо ужасен от всичко, което дори едва доловимо изглежда нагласено...

Как заснехте екшън сцените?

Бомбардировките по вода в оригиналния филм са едни от най-добрите и най-запомнящите се въобще. Всеки, който е гледал филма от 1981 г. знае това. Сигурно е било ужасяващо преживяване за екипа на подводницата. Снимахме на затворен декор в студиото в Прага, върху кардан, който те размята насам-натам и определено не е за хора със слаби сърца, и все пак предполагам, че не наподобява дори частично истинското изживяване на екипажите през войната.

Какво ще кажеш за историческия контекст?

Работата по този проект отново ми напомни за тоталното незачитане, което нацисткият режим проявява към войниците си, към гражданите си, към човешкия живот като цяло. Мисля, че войната с подводниците, войната за Атлантика е изгубена през 1943 г., всички го знаят и въпреки това продължават да изпращат екипажи на подводници на сигурна смърт. Тези подводници са били пълни с млади момчета, които са знаели, че никога няма да се завърнат. Макар да е страхотна роля, ето униформата със свастиката... леко те побиват тръпки като се замислиш. Определено не бих искал действително да ми се случи това.

Харесва ли ти работата с международен актьорски състав?

Винаги е страхотно да работиш с актьори от много страни. Работата в Прага и в Малта е приятна, много презареждаща, вдъхновява те по нови начини, учиш от другите, например ми беше много забавно да работя с Винсънт Картайзър („Момчетата от Мадисън Авеню“).

Какво ще кажеш за сценографията?

Арт екипът надмина себе си. Всичко е толкова автентично. Мащабът е абсолютно реален. Всичко това много ни улесни. Когато имаш такива условия като актьор, това страхотно те улеснява. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/a9Obpt302ek" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

„Подводницата“ е мини сериал от 8 части, който дебютира в България по Epic Drama, най-новия член на семейството на Viasat History и TV1000 – на 26 ноември, на практика едновременно със световната си премиера по Sky Deutschland. Това е един от най-скъпите тв проекти, излезли от Германия в последните години. Важно е да се знае, че това не е римейк на култовия филм на Волфганг Петерсен от 1981 г., който и до ден днешен е най-номинираният германски филм въобще. 

Автентичен и верен на оригинала, новият сериал започва там, където свършва филмът на Петерсен, като разказва много по-голяма история, която включва нова подводница, нов екипаж и нова мисия. Завладяващите сюжетни линии са две и се случват парелелно – по вода и на сушата. 
История за избор и оцеляване, заснета в Мюнхен, Ла Рошел, Прага и Малта, „Подводницата“ изследва емоционалните терзания на героите на сушата и по вода и живота в безумната реалност на Втората световна война.

Интернационален, дори и като ползвани езици, сериалът има звезден състав, в който участват Вики Крипс (Phantom Thread), Лизи Каплан (Masters of Sex), Том Влашиха (Game of Thrones), Винсънт Картайзър (Mad Men), Джеймс Дарси (Агент Картър на Marvel).

Сериалът „Подводницата“ стартира по Epic Drama на 26 ноември, всеки понеделник от 22:00 часа. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари