IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина последният император на италианското кино

26 ноември 2018 14 04

Режисьорът Бернардо Бертолучи си отиде на 77 години

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Режисьорът Бернардо Бертолучи, чийто филм „Последният император“ спечели девет награди „Оскар“, почина на 77 години от рак в Рим, съобщиха световните информационни агенции.

Бертолучи повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми като „Конформистът“ и „Последно танго в Париж“, в които изследва политиката и сексуалността чрез личен поглед и новаторска операторска работа.

Филмът „Последният император“ доминира на наградите „Оскар“ през 1988 г., като печели във всяка категория, в която е номиниран, включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Така Бертолучи става първият и единствен италианец с награда „Оскар“ за най-добър режисьор. Той е печелил също почетна награда „Златна палма“ в Кан и почетен „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция.

Филмът му „Двадесети век“ е признат за класика в родината му. „Последно танго в Париж“ предизвиква скандал, но е и много успешен.

Бертолучи снима много в чужбина – в Париж, където е заснет и „Мечтатели“, в Китай, в Африка – „Чай в пустинята“, в Бутан – „Малкият Буда“.

Незабравим е и филмът му „Открадната красота“.

„Това беше последният император на италианското кино, господарят на всички фрески и номера. Празникът свърши: трябват двама за танго“ – каза Жил Жакоб, бившият президент на кинофестивала в Кан, който връчи почетната награда „Златна палма“ на Бернардо Бертолучи през 2011 г.

Бернардо Бертолучи е роден на 16 март 1941 г. в Парма в семейство на интелектуалци. Филмът, който го поразява, е „Сладък живот“ на Федерико Фелини. Баща му, който е поет и кинокритик, му подарява първата му камера, когато е на 15 години.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари