IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Зелената книга“ с българина Димитър Маринов – с три Оскара

25 февруари 2019 07 00

Българският актьор със знамето ни на звездната церемония

Екипът на "Зелената книга". Снимка: Reuters

Екипът на "Зелената книга". Снимка: Reuters

„Зелената книга“ стана фаворит на Оскарите като спечели три от основните награди, сред които и тази за най-добър филм.

Продукцията бе наградена още за най-добър оригинален сценарий, а Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли получи статуетката за най-добър актьор в поддържаща роля. Във филма участва и холивудският и български актьор Димитър Маринов. В джобчето на сакото си той носеше българското знаме.

Филмът е режисиран от Фарели и връща зрителя в 1962 г., когато италиано-американски охранител е нает да вози и охранява Дон Шърли, известния афроамерикански джаз пианист по време на турнето му в силно консервативния американски Юг, там където законите на Джим Кроу за сегрегацията все още се прилагат. Двамата трябва да използват пътеводител, известен като „Зелената книга на негро пътешественика“.

Той е списван години наред от цветнокожия пощальон от Ню Йорк Виктор Грийн и представя местата, в които се приемат цветнокожи пътници. Наръчникът е известен като Библията на цветнокожия пътник.

С най-голям брой награди „Оскар“ се сдоби „Бохемска рапсодия“ – за най-добър актьор на Рами Малек, звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж.

Рами Малек с Оскара. Снимка: Reuters

„Черната пантера“ и „Рома“ си поделиха по три отличия. Алфонсо Куарон стана най-добър режисьор за филма си, който се наложи и в категорията за най-добър чуждоезичен филм. Последният му приз бе за операторско майсторство на „Оскар“ за най-добър режисьор спечели мексиканецът Алфонсо Куарон. С неговата полуавтобиография „Рома“ се наложи и в категориите за най-добър чуждоезичен филм и за операторско майсторство.

Мексиканецът Куарон с „Оскар“ за режисура. Снимка: Reuters

Британката Оливия Колман спечели „Оскар“ за най-добра актриса за ролята на кралица Анна във „Фаворитката“. За поддържаща роля, отличието отиде в ръцете на Реджина Кинг за „Ако Бийл стрийт можеше да говори“. „Черен в клана“ взе приза за адаптиран сценарий в лицето на Чарли Уочтъл, Дейвид Рабиновиц, Кевин Уилмът и Спайк Лий.

Оливия Колман стана фаворитка в категорията за главна женска роля във филма „Фаворитката“. Снимка: Reuters

За най-добра анимация бе отредена „Спайдърмен: В Спайди-вселената“. Фаворит за късометражен анимационен филм стана„Бао“, а за най-добър документален проект бе обявен „Свободно соло катерене“. „Черната пантера“ взе за оригиналната музика на Лудвиг Йорансон, сценография и неочаквано надигра „Фаворитката“ в категорията за костюми за работата на Рут Картър. С „Оскар“ за късометражен игрален филм се сдоби „Кожа“, а за късометражен документален филм – „Точка по въпроса. Край на цитата“.

В категорията за най-добър грим и прически наградата отиде при„Вице“. За визуални ефекти бе отличен „Първият човек“. Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уайт се сдобиха с отличието песен от филм за „Shallow“ от „Роди се звезда“.

Лейди Гага също с отличие за песен. Снимка: Reuters

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари