IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биле Аугуст: Тъжно е, че се правят предимно блокбастъри

13 март 2019 13 00

Режисьорът представи най-новия си филм у нас

Източник: Bulgaria On Air

Източник: Bulgaria On Air

„Тъжно е, че всички големи студиа малко или много правят предимно блокбастъри. Допреди 20 години имаха отдели, които правеха филми, които са интересни и за мен. Днес става дума само за пари“. Това заяви пред Bulgaria ON AIR датският режисьор Биле Аугуст. Той пристигна у нас по покана на София филм фест.

Носителят на „Оскар“ и две награди „Златна палма“ смята, че платформи като „Netflix“ правят нещо различно и са интересни за хората.

Пред българската публика Аугуст ще представи най-новия си филм. Той носи името „Щастливеца Пер“ и е адаптация по романа на Хенрик Понтопидан.

„От много-много години искам да направя този филм. Планирам го от 8 години. Имахме трудности около финансирането, защото става дума за наистина голяма продукция. Но усещам филма много близък – базиран е на роман, който е публикуван последно през 1904 г. Класическо произведение. Писателят Хенрик Понтопидан печели нобелова награда за литература за това произведение. Историята е фантастична! Винаги съм си казвал, че когато имам достатъчно опит и когато се чувствам готов, ще го заснема. И сега съм много доволен“, сподели датската легенда на киното.

Режисьорът пояснява, че с новия си филм иска да накара младото поколение да се замисли за истинската същност на човешкия живот. За това му помогнала литературата.

Аугуст вече има идея и за нов филм, който смята да снима основно в България. „Става дума за проект за Цар Борис III по време на Втората световна война. Историята е много завладяваща – как той е успял да манипулира Хитлер. Основната сюжетна линия е за евреин и жена на име Лиляна, която е била човекът, предупредил еврейската общност за предстоящото депортиране. В момента работим върху сценария“, посочва още той.

Четете още:

Димитър Маринов: Исках да покажа малката голяма България на сцената

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари