IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ник Пауъл: Много неща в Холивуд ме притесняват

14 март 2019 12 40

Продуцентът е гост и жури на София Филм Фест

Източник: Bulgaria ON AIR

Източник: Bulgaria ON AIR

„Много неща в Холивуд ме притесняват. Пак казвам – аз съм доста широкоскроен. Мога да гледам екшъни, драми, всичко. Стига да е свежо и интересно“. Това заяви пред Bulgaria ON AIR продуцентът Ник Пауъл. Той е специален гост на 23-ия София Филм Фест и част от Международното жури.

„На киното трябва да се гледа като на приобщаваща медия, не изключваща. Не като на такава, в която определен тип кино не се счита за кино. Намирам това за лош подход. Когато гледах селекцията за Оскарите, защото аз гласувам за тях, се впечатлих от чуждестранните филми. Бяха много по-добри от англоезичните. Това бяха най-вълнуващите продукции“, посочи той.

За британеца продуцентството е като редене на пъзел. „Парите обикновено не са мои. Моята работа е да събера филма – от писането на сценария до привличането на талантлив екип пред и зад камера. Когато съм свършил всичко това, събирам парите за филма. Често работя с режисьори, които правят дебютните си пълнометражни филми. Търся хора с оригинално мислене в киното, но и с майсторство в занаята. Рядко се срещат такива, които притежават и двете. Трябва да ги откривам рано – в късометражни филми, в малките киносалони, дори в телевизията. Точно затова обичам късометражната програма на филмовите фестивали“, отбеляза още той.

Пауъл е категоричен, че не желае да заеме режисьорския стол. „Абсолютно не! Виждам с колко блестящи режисьори работя. Ако аз правя филм, мисля, че ще се получи добре, но не искам просто „добри“ филми. Аз имам ум, който има навика да се разтяга в различни посоки, а великите режисьори са напълно фокусирани върху конкретния филм. Обичам да подкрепям хората, които имат естествени способности. Единственото общо помежду ни е, че и аз умея да разказвам истории. Винаги се притеснявам, когато се озова в бар със сценарист или режисьор, който не може да разказва истории. Ако не може да ме грабне в бара, какъв е шансът му в киното?!“, изтъкна Ник Пауъл.

В началото на 70-те години, заедно с британския бизнесмен Ричард Брансън, Ник Пауъл създава „Virgin Records“. Звукозаписната компания само за 10 години се превръща в световен конгломерат. В началото на 80-те продава акциите си в нея. Основава компанията „Palace Pictures“, която изключително бързо се налага във филмовата индустрия.

Ник Пауъл е изпълнителен продуцент на над 60 заглавия, много от които носители на престижни награди, сред които и „Оскар“.

Биле Аугуст: Тъжно е, че се правят предимно блокбастъри

Димитър Маринов: Исках да покажа малката голяма България на сцената

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари