Един ден остава до официалната церемония по раздаването на наградите на 23-ото издание на София филм фест. Събитието ще се проведе на 16 март в София.

„Има филми от Китай, Франция, Япония, Турция, Гърция, Румъния. Киното е много разнообразно, както и самите филми и подходите към тях. Така че нашата работа като жури е много приятна“. Това коментира режисьорът Илиян Метев пред Bulgaria ON AIR.

Основното за което журито следи на фестивала, е дали продукцията може да докосне човек на емоционално и интелектуално ниво, както и начинът, по който се прави самият филм, каза още той и изтъкна, че всеки член има свои критерии.

По време на събитието ще бъде представен филмът „Диагноза“, чийто режисьор е Ева Подгурска от Полша. Тя изтъкна, че трите български филма, които е изгледала, приличат много на полските продукции, защото участниците в тях са славяни.

„Диагноза“ е документален филм, много интересен. Става дума за подсъзнателното на града – това е първата градска психоанализа. Градът във филма няма име, но за полската аудитория е доста очевидно кой е. Исках да направя филм, който е универсален“, коментира Подгурска.

Четете още:

Ник Пауъл: Много неща в Холивуд ме притесняват

Биле Аугуст: Тъжно е, че се правят предимно блокбастъри

Димитър Маринов: Исках да покажа малката голяма България на сцената