IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуството – най-добрият начин да овладеем емоциите

25 март 2019 15 40

Как рисуването, писането или пеенето ни разтоварват?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Безброй емоции ни заливат всеки ден. Преминаваме от щастие към тъга, от тревожност към радост, понякога в рамките на няколко часа. Някои хора са по-емоционални от други, но за всички е изключително важно да знаем как да се справяме с тези емоции, да ги приемаме и изразяваме по правилния начин. Никога не трябва да ги таим в себе си и да ги оставяме да се натрупат и евентуално да ни вредят.

Един изключително хубав начин да правим това е да се занимаваме с изкуство. Кърт Вонегът казва:

„Занимавайте се с изкуство. Не се шегувам. Изкуството не е начин да си изкарваш прехраната. То е много човешки начин да направим живота по-поносим. Практикуването на изкуство, независимо колко добре или зле, е начин да накараш душата ти да расте. Пейте под душа. Танцувайте с музиката по радиото. Разказвайте истории. Напишете стихотворение на приятел, дори и да не ви бива в писането. Направете го възможно най-добре, колкото можете. Ще получите огромна награда. Ще сте създали нещо.“

Изкуството е един прекрасен начин да изразим емоциите си. То дори действа пречистващо. Ако застанете пред едно бяло платно и просто започнете да рисувате, без да имате идея какво, ще бъдете изумени от резултата. На това платно ще се появят фигури и цветове, които представляват вас и вашите чувства в този момент. И дори и да не сте художник, бъдете сигурни, че крайният резултат ще бъде ужасно красив. Ще бъде красив, защото ще бъде истински автентично изразяване на вашата душа и същност.

Изкуството е изключително полезно средство да се пречистим, да опознаем себе си и да се изразим по здравословен начин. Накрая дори може да се изненадаме колко много сме открили за своята същност и колко по-добре започваме да познаваме и приемаме себе си. И не само това, финалният продукт остава като спомен, като отпечатък за вас и специфичен момент във вашето израстване и вашия живот. Вие създавате нещо, а това е безценно. Г-н Вонегът е бил много прав, когато е казал тези думи – няма значение колко талант или дарба имаме, важното е да създаваме и да се изразяваме. Дори да ни е само хоби, изкуството е скъпоценно.

Така че, следващият път, когато се почувствате превзети от емоции, вземете молива, четката, боите или микрофона. Ще бъдете изненадани колко освободени и удовлетворени ще се почувствате след това.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари