IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрон показа как изглежда Чернобил след трагедията

13 юни 2019 14 30

33 години по-късно живеенето в града все още е забранено

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

26 април 1986 г. 01:43 през нощта в Припрят, СССР. Всичко изглежда прекрасно през пролетната вечер, когато изведнъж се усеща лек трус, а след това в небето се вижда една лилава светлина, която идва от електроцентрала „Чернобил“. Хората все още не знаят какво се случва, за тях това е просто интересен феномен, който трябва да се наблюдава отблизо. Затова излизат от домовете си и отиват на мост, който предлага най-чистата гледка към централата и „вълшебната светлина“. По-късно този мост е наречен „Мостът на смъртта“, тъй като всеки един на него загива. Причината – радиация от гръмналия 4-и реактор на „Чернобил“.

Евакуирани са всички живущи в Припрят, а единствената информация, която получават е, че ще се върнат „скоро“. 33 години след трагедията, градът е изоставен, а всичко е така, както са го оставили жителите му.

Снимка: Reuters

През 1986 г. се случва най-голямата катастрофа в ядрената енергетика, която вдъхнови и последния проект на HBO. Едноименният сериал представя не толкова защо и как се е случила аварията, а чисто човешките последствия от нея. С едва петте си епизода, „Чернобил“ вече е най-високо оцененият сериал в платформата IMDB, задминавайки дори „Игра на тронове“. Благодарение на излъчването му, в Припрят туризмът се увеличи драстично като все повече хора искат да посетят и да се снимат възможно най-близо до реактора, който вече е в т. нар. „саркофаг“, предпазващ изтичането на още радиация. В града все още е строго забранено да се живее, а посетителите са задължително с екскурзовод, който ги развежда само и единствено по безопасните места.

Снимка: Reuters

В клип, публикуван в Ютуб, дрон показва как изглежда градът отгоре. Малката машинка преминава над Припрят и заснема изцяло изоставени блокове, площадки и сгради, които преди 33 години са били пълни с живот. Днес, зоната за безопасност, в която не се допуска живот, е с площ около 2600км.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари