IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магьосникът Кристофър Нолан навършва 49

30 юли 2019 11 30

Филмите му веднага се превръщат в хит

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Знаете ли онзи момент, когато гледате филм и осъзнаете, че всъщност присъствате на нещо величествено? Дали ще бъде начинът, по който е заснета сцената, ефектите или чисто и просто цялостната режисьорска работа, има нещо, което ви кара да гледате без да извъртате очи.

Макар повечето хора да се наслаждават на актьорската игра, истинските магьосници стоят зад камерата. Техният глас не се чува във филма, но кънти силно на снимачната площадка. В основата на перфектния филм стои неуморната работа на режисьора, неговите възгледи за всяка сцена и талантът му да мисли няколко хода напред.

Има режисьори, които правят един-два добри филма и след това се забравят от публиката. Има и такива, чийто пробив ги връща назад в кариерата и им показва, че има още какво да учат. Но има и такива, чието име говори само за себе си и винаги знаеш, че техен проект ще има огромен успех.

Такъв магьосник зад камерата е Кристофър Нолан. Роден на днешната дата преди 49 години, той със сигурност е работил по един от любимите ви филми. Започва своята кариера през 1998-а, а през 2000 година успява да се превърне в сензация с независимия си филм „Memento“.

Снимка: Reuters

Историята разказва за мъж, който губи паметта си и се опитва да намери убийците на жена си. Филмът успява да спечели две номинации за „Оскар“, а едната от тях е за Кристофър Нолан.

Истинската му слава обаче започва след като поема камерата за трилогията на Батман. През 2005-а работи по „Батман: Началото“, а три години по-късно се появява и „Черният рицар“, който превръща Нолан в любимец на публиката. Режисьорът работи заедно с Крисчън Бейл и Хийт Леджър.

Снимка: Reuters

Филмът се превръща в невероятен хит и печели повече от 1 млрд. долара.
Успехът му продължава с проекти като „The Prestige“, „Inception“, „Interstellar“ и „Dunkirk“. Работи с известни актьори, сред които Леонардо ди Каприо, Матю Макконъхи, Ан Хатауей, Том Харди и много други.

Това, което впечатлява в работата на Кристофър Нолан е, че той успява да заснеме сцените по невероятен начин. Например, в първия му филм „Memento“, историята се развива в две паралелни вселени – в едната времето върви напред, а в другата – назад.

Другото, с което режисьорът си играе много често, е паметта. В „Inception“ и „Interestaller“, спомените са тези, които движат историята и карат зрителя да се замисли върху значението на времето и какво всъщност представлява то.

Снимка: Reuters

Кристофър Нолан се радва на уважение не само от зрителите и критиците, но и от своите колеги. Джеймс Камерън споделя, че „Inception“ е най-добрият филм за годината, в която е излязъл. Стивън Спилбърг, Франсис Форд Копола, Стивън Содърбърг, Гиермо дел Торо и Дани Бойл не остават по-назад в хвалбите си към Нолан.

Въпреки всичките си доказани успехи и неизмеримия талант, Кристофър Нолан все още няма спечелен „Оскар“. Номинациите са много, но статуетката винаги му се изплъзва. Последният му опит за награда беше през 2018-а с филма „Dunkirk“, но отново не го видяхме на сцената.

Снимка: Reuters

Днес Кристофър Нолан навършва 49 години и му пожелаваме някой от Филмовата академия да оцени таланта му.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари