IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Честит рожден ден, Хари Потър и Дж.К.Роулинг

31 юли 2019 08 00

Авторката и героят й се превърнаха в любимци на поколения читатели

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Филмите и книгите са тези неща, които успяват да ни откъснат от ежедневието, да ни накарат да влезем в един друг, по-добър и интересен свят. Независимо какво ще изберете, винаги можете да се потопите във вселена, която не съществува и поне за малко да повярвате в магията на думите и изкуството.

31-ви юли е малко по-различна дата за феновете на вълшебствата. Не само, че бележи края на месеца, но тя отбелязва и рождения ден на Дж. К. Роулинг и Хари Потър. Ако досега сте живели своя мъгълски живот в пещера, обясняваме всичко, което трябва да знаете за тези две имена.

Дж. К. Роулинг е писателка, която е родена на днешната дата преди 53 години в Англия. Пише първата си история, когато е едва на шест. Опитва се да влезе в Оксфорд, но оттам я отхвърлят и тя се насочва да учи в Ексетърския университет. Налага ѝ се да пътува доста време във влак, което й помага да измисли историята за Хари Потър.

Снимка: Reuters

Един ден, возейки се на железницата от Манчестър до Лондон, Роулинг започва да пише на салфетка няколко начални изречения за магията. Оттам тръгва и цялата история на първата книга „Хари Потър и философският камък“.

Доволна, че е написала цял роман, Роулинг с надежда изпраща ръкописа си на няколко издателства. За съжаление, получава откази с обяснението, че такава детска история няма да привлече читателите. Огромна грешка!

Снимка: Reuters

Все пак, надеждата умира последна и Роулинг получава подкрепа от малко издателство в Англия, което залага на таланта и въображението на авторката. Веднага след пускането си по пазарите през 1997-а, „Хари Потър и философският камък“ се превръща в хит сред малки и големи. Оказва се, че читателите не желаят да четат романтики и убийства, а предпочитат малко магия в живота си.

Историята разказва за момче, което притежава магически способности. Хари смята, че родителите му загиват при катастрофа, но това не е точно така. Оставен да живее при леля си и чичо си, той се научава да се адаптира към света на мъгълите или иначе казано – не магьосниците.

Снимка: Reuters

Животът му е меко казано ужасен, а Хари е подложен на постоянен тормоз от роднините си. Докато не се появяват първите наченки на магия у момчето. След това той е приет в училището за магии и вълшебства Хогуортс, а там се запознава с най-добрите си приятели Рон и Хърмаяни. Тримата преминават през множество трудности, като в същото време се опитват и да постигнат добри резултати по всички предмети.

Лентата се поздравява с огромен успех, а след това следват още шест книги и седем филма. Дж. К. Роулинг се превръща в един от най-продаваните автори в света, а романите й за момчето-магьосник се превеждат на повече от 100 езика.

Снимка: Reuters

Филмите превръщат в звезди Даниел Радклиф (Хари), Ема Уотсън (Хърмаяни) и Рупърт Гринт (Рон). Децата започват да подражават на Хари, Рон и Хърмаяни, а най-желаният подарък за рожден ден е летяща метла или магическа пръчка.

Снимка: Reuters

8 години след излизането на последния филм от сагата, манията по магиите не е изчезнала. Днес, фенове по целия свят празнуват не само раждането на един от най-талантливите автори в историята, но и създаването на един свят, в който винаги има място за всеки, който е готов да приеме вълшебството в живота си.

Снимка: Reuters

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари