IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Изкуплението Шоушенк“ отново в кината

5 август 2019 07 00

Филмът ще се излъчи по случай 25-ата си годишнина

Снимка: Getty

Снимка: Getty

Дори и да не сте заклет киноман, няма как да не сте чували за „Изкуплението Шоушенк“. Филмът излиза през 1994-а и е базиран на романа на Стивън Кинг – „Рита Хейуърт и изкуплението в Шоушенк“. Лентата разказва за Анди Дюфрейн, който е осъден за убийството на жена си и любовника ѝ.

В ролите влизат Тим Робинс (Анди Дюфрейн), Морган Фрийман (Ред), Боб Гънтън (Комендант Самюел Нортън) и други. Сценарист и режисьор е Франк Дарабонт, а с музиката се заема Томас Нюман.

Дюфрейн е осъден да излежи две доживотни присъди в затвора „Шоушенк“. Там той се среща с Ред, който се занимава с внос на контрабандни стоки. Анди се възползва от услугите му и иска да му се донесе геоложко чукче, с което да си оформя камъни и да запълва времето си.

Морган Фрийман. Снимка: Reuters

Анди Дюфрейн, който в живота е бил банкер, предлага своите услуги на част от управата на затвора. Той им помага да преместят големи суми пари в сметките си без това да се обложи с данъци. По този начин, затворникът си гарантира спокойно време, през което мисли как точно да се измъкне от ситуацията, в която се намира.

Филмът излиза през 1994-а в ограничен брой кина. За съжаление, „Изкуплението Шоушенк“ не печели много приходи, тъй като в същата година излизат „Форест Гъмп“, „Криминале“ и „Скорост“. Все пак, лентата е оценена от критиците и получава 7 номинации за „Оскар“, сред които и за най-добър филм.

Тим Робинс. Снимка: Reuters

Въпреки че не е оценен навреме, в момента „Изкуплението Шоушенк“ се смята за една от класиките в киното и се намира на номер 1 в класацията на IMDB.

През 2019-а се навършват 25 години от излизането на филма и затова от Columbia Pictures решиха да зарадват феновете му с няколко специални прожекции. Те ще се проведат на 22, 24 и 25 септември в определени кина в САЩ, а билетите вече са в продажба.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари