IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастни хора се превръщат в божества

11 август 2019 06 00

Рита Иконен говори пред CNN за общия й проект с Каролин Хьорт

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Годината е 2011-а и талантливата Рита Иконен от Финландия си представя какъв да е следващият ѝ артпроект. Тя иска да включи в него част от скандинавския фолклор и неговите митове и легенди. Идеята ѝ идва, когато започва да учи в Брайтън и се запознава с момиче от Норвегия и разбира огромната ѝ връзка с родната земя.

„Когато ѝ отидох на гости, тя си говореше с камъните и планините“, споделя Иконен пред CNN. „Аз съм от Финландия и също харесвам страната си и нейната природа, но не си говоря с гъбите и боровинките“. Тогава се ражда и идеята на артистката за проект, който да включва фолклора на Норвегия и по-старите представители на страната.

Затова ѝ трябва фотограф, който да заснеме моделите ѝ и това, което тя реши да прави с тях. Къде другаде да намери подходящия човек, ако не в световната търсачка Google?

Подходящите думи за търсене са написани, а резултатът показва името на Каролин Хьорт. Нейната книга „Монолозите на баба“ е издадена през 2011-а и е едно малко „Благодаря“ към норвежките баби.

 

 

Иконен решава да се свърже с талантливата фотографка и да си уреди среща с нея. Сигурна е, че е намерила правилния човек за своя проект. Срещата им преминава повече от чудесно и до днес двете работят върху „Очи големи, колкото чинии“.

Колаборацията включва снимки на няколко различни локации, сред които Гренландия, Япония и САЩ, а в бъдеще може да се премине и към по-топлите континенти – Африка и Южна Америка. 

Снимките показват местни баби и дядовци, които двойката изкусно са превърнали в митични божества и органични същества. Получените произведения са разкошни фотографии, предизвикващи въображението. Те са публикувани наскоро в книгата „Очи големи, колкото чинии“. 

 

 

60-те портретни снимки варират от фолклорния, до причудливия, поетичния и фантастичния свят. Една от участничките във фотосесията има специално отношение към Иконен. Салме е приятелка на починалата баба на Иконен.

Тя е представена с барокова шапка, съставена от малки бели пухчета. Дуото счита всеки малък детайл за важен и затова в книгата си са дали обяснение за всичко, което използват в снимките. 

Под фотоса на Салме е написано „Тя е спокойна, но в същото време издръжлива, подобно на памучната трева, която расте в много блата“. 

 

 

Друг участник е Агнес, която, според книгата, е най-възрастната жена, скочила с парашут. За първи път се престрашава на 85, а след това и на 90 години. Тя е изобразена, стояща на черен камък с лице към морето.

На главата ѝ е направен венец от клонки, които сякаш се веят на една страна. Иконен споделя пред CNN, че Агнес наподобява Северния вятър. 

Книгата, разбира се, не съдържа само фотоси на жени. Господин Маруяма е цветар, който прави букети от сухи цветя. Живее в Япония, а Иконен и Хьорт го представят с ореол от фукиното. Това е ядлив пролетен зеленчук, който расте в изобилие в близост до дома на модела в Санджо, в префектура Нийгата. 

Името на проекта е заимствано от приказка, която разказва за куче, живеещо под мост и има очи, които са големи колкото чинии. 

Понякога моделите сами избират мястото за снимки – любима скала или пък скъп за тях плаж. Друг път, Иконен и Хьорт се спират на терен, който ги впечатлява с естествената си красота и мистика. Попитана дали природата или хората са това, което ги грабва, Иконен се замисля. 

„Мисля, че няма голяма разлика между двете. Много е хубаво, когато след фотосесия попиташ хората как се чувстват и те ти отговорят, че се чувстват на правилното място“. 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари