IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дисни правят нов „Сам вкъщи“

12 август 2019 08 00

Нужна ли е обаче тази мания на обществото

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Цар лъв“, „Аладин“, „Ангелите на Чарли“ и какви ли още не други проекти, които оживяха отново през последните месеци. Новата мания в киното е пускането на нови версии на любими филми от миналото, които да гарантират сигурен успех и печалба на студиото, което ги разпространява. Големият въпрос обаче е дали всичко това си заслужава и наистина обществото има нужда от тази нова тенденция.

Наскоро Дисни обявиха, че в момента работят над нов „Сам вкъщи“. Филмът, превърнал се в хит през 90-те години, разказва за Кевин – момче, което остава само вкъщи след като родителите му отиват на ваканция. Детето трябва да се оправя само, но на пътя му се появява и опасност. Кевин трябва да се справя с крадци, които заплашват не само дома, но и живота му.

В главната роля е Маколи Кълкин, който тогава е едва на 10 години. Успехът на филма веднага превръща актьора в звезда и две години по-късно се появява и втората серия от поредицата. „Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк“ вече предлага на зрителите малко по-различна ситуация като Кевин не остава в дома си, а обърква полета на родителите си.

 

Момчето се качва на самолета за Ню Йорк, докато семейството му лети за Флорида. Двата поредни филма се пускат точно навреме за Коледа и оттогава се превръщат в задължително семейно забавление преди празниците.

След „Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк“ се вижда, че вече няма какво да се предложи на зрителя и целият екип се оттегля от големия екран. Все пак и Маколи Кълкин е вече по-голям и няма как да се впише в ролята на 10-годишно изплашено момченце. 

5 години след последния филм обаче се появява и „Сам вкъщи 3“ с изцяло нов актьорски състав и снимачен екип. Резултатът е незадоволителен, което още тогава трябваше да покаже, че е добре всеки да си знае мярката.

Дисни обаче не са на същото мнение и смятат, че трябва да се налеят още пари в проект от миналото. Един от главните мениджъри на компанията заявил, че новият филм ще бъде направен за новото поколение, но все още не се знае кога ще започнат снимките. 

Някак си обаче не виждаме как това ще стане възможно. Цялата история на Кевин се базираше на това, че във времето, в което живее момчето, технологиите тепърва навлизат в света.

Няма мобилни телефони, компютрите са лукс, а черно-белите филми все още са на мода. Тогава, ако семейството ти замине без теб на почивка, трудно бихте се свързали. Сега, децата мечтаят да останат поне за малко сами и дори това да се случи, веднага могат да се обадят на родителите си по мобилния телефон.

Социалните мрежи в момента са поставени на пиедестал от младото поколение и връзката с приятели е още по-лесна. Ако се окаже, че семейството е на ваканция, а детето е само вкъщи, то веднага ще намери човек, при когото да отиде.

Снимка: Reuters

„Сам вкъщи“ целеше да покаже двете страни на монетата. Първата е, когато Кевин осъзнава, че е сам у дома и това го прави повече от щастлив. Голямата къща е само за него, може да спи във всяко едно легло, пицата, която поръчва, няма да бъде докосната от никого, а филмите по телевизията са по негово желание. Това обаче е до време.

След няколко дни Кевин разбира, че всъщност семейството е това, което прави къщата толкова уютна и приветлива. Още повече се засилва желанието да види майка си, когато на прага му се появяват и крадците, които заплашват дома му.

„Мамо, къде си?“ е изречението, което успява да просълзи цялата аудитория, която осъзнава, че всъщност филмът не е само за капаните, щастието от самостоятелност и победата над бандитите. Целият извод от историята е, че семейството е това, което има значение и въпреки всички обстоятелства и пречки, то трябва да е заедно на Коледа. 

Снимка: Reuters

Едва ли бихме усетили тази емоция в това време, в което ще се излъчи новият „Сам вкъщи“. Дори не можем да си представим какви капани ще бъдат направени на бъдещите крадци.

Най-вероятно момчето/момичето, което е забравено от родителите си даже няма да се сети да направи такива, защото ще прекарва твърде много време на телефона или пред компютъра. А ако въобще стигне до капани, те сигурно ще бъдат записани на камера, за да се качи клипчето в социалните мрежи. 

Надяваме се да грешим за всичко това и от Дисни да успеят да направят едно достойно продължение на класиката от 90-те. Досегашните опити обаче не ни вдъхват голяма надежда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари