IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 книги, които да прочетете на плажа

14 август 2019 08 00

Благой Иванов със съвети какво да изберете

IStockphoto

IStockphoto

Има хора, които отиват на морето не толкова, за да хванат тен, а за да релаксират с книга в ръка. Те обожават водата, но още по-голям кеф им прави да започнат плажуването с някое любимо четиво или да посрещнат залеза с него.

Благой Иванов, редактор в издателство „Сиела“, дава за пример три книги, които са подходящи за плажа“:

1. „Страшни приказки за мрачни вечери“ на Алвин Шварц

Тази книга е първа част от една интересна трилогия, която се явява преразказ на Шварц, който е съавтор. „Любопитното при нея е, че тя не е само събирателна фолклорна книга, а включва също градски легенди, стихотворения и има илюстрации на Стивън Гемъл, които са малко по-шокиращи за някои читатели“, коментира пред Bulgaria ON AIR редакторът.

„Книгата е измислена, за да бъде представена на деца. Идеята е да бъде в услуга на детското бягство от реалността“, каза още той и уточни, че в нейния край има няколко приказки, които са изцяло хумористични.

„Когато едно дете прочете една такава книга, то ще бъде много по-подготвено за живота“, посочи Иванов.

2. „Масклин“ на Тери Пратчет

Тази книга разказва за раса от малки човечета, които са се внедрили в човечеството, но ние не знаем за тяхното съществуване. „Много е забавен начинът, по който фактите живеят в техния свят и преобръщат тяхното общество, което е прекрасна алегория на просвещението“, обяснява редакторът.

Масклин, на който е кръстена книгата, е основният герой на действието. Той е спасител за номите (малките човечета). „Книгата може да се разглежда и като критика на религията, но смятам, че има малко по-общо послание“, каза още Иванов.

3. „Между лъжите“ на Мишел Адамс

Ако обичате трилъри, този ще ви допадне, защото изследва темата за фалшивата памет. В него се разказва за една жена, която е забравила коя е и с помощта на различни хора се опитва да си върне спомените. „Ако има нещо, което може да те заблуди най-много на този свят, това си ти самият“, каза редакторът и уточни, че вътре има още мистерия и любовен елемент.

Какъв жанр книга да изберете за почивката?

„Докато четеш тази книга, не се чувстваш глупав. Четеш изключително неангажиращо, а като я завършиш, се чувстваш наистина разтоварил се, което е ценно“, добави Иванов.

Според редактора, четенето на трилър е подходящо рано сутрин, защото действа като кафе – човек може да се събуди с него.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари