IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес Фреди Меркюри щеше да навърши 73 години

5 септември 2019 17 30

Музикалната икона си отиде след уложнения от СПИН

Датата е 5 септември 1946 година и в Стоун Таун, Зинзибар се ражда Фарук Булсара. Съвсем обикновеното момче, което израства в различни британски колонии, има мечтата да стане световноизвестен музикант. Семейството му притежава пиано, което постоянно привлича погледа на малкия Фарук.

Получава основно и средно образование в Индия, където са и първите му изяви на музикалната сцена. Започва да свири на пиано, когато е още на 7 години. Прекарва детството си в различни британски колонии, когато през 1959 година семейството му се мести в Англия. 

Фарук започва да посещава местното училище, където обаче е подлаган на множество подигравки заради странния си външен вид, говора и неподредените му зъби. Никой от тези, които го тормозят не знаят, че пред Фарук ще се открие невероятно бъдеще и точно видът му и зъбите са това, което ще го направят известен. 

Фреди

Снимка: Getty

Вкъщи момчето продължава да се упражнява на пианото, а семейството му сякаш нехае за неговите мечти. Баща му рядко говори със сина си, а майката се опитва да угоди на всеки в къщата. Така Фарук решава да се запише в колеж за изкуства и дизайн без да каже на родителите си. Това и времето, когато се запознава с Брайън Мей и Роджър Тейлър, които са музиканти в малкоизвестната група Smile.

Тримата започват да свирят заедно по различни заведения и клубове. Фарук обаче осъзнава, че това не му е достатъчно и предлага на Мей и Тейлър да сформират обща група. През 1970 година се раждат две легенди на музиката - групата Queen и името Фреди Меркюри. Самият Фарук решава да смени името си, защото разбира, че никой не би искал да слуша емигрант от Зинзибар. По-късно към бандата се присъединява и Джон Дийкън. 

Фреди

Снимка: Getty

Гласът на Фреди е един от най-разпознаваемите по онова време, а феновете на Queen започват да се увеличават с всеки изминал ден. Меркюри успява да покрива 4 октави, а учени, изследвали гласа му, твърдят, че гласните му струни се движат по-бързо от тези на обикновен човек. "Обикновеното вибрато е с височина 5.4 до 6.9 Hz, а това на Меркюри е 7.04 Hz", твърдят експерти.

Освен, че успява да впечатли публиката с гласа си, Фреди притежава стил, който трудно може да се сбърка. Той се появява с най-различни тоалети, а характерните му стойки и движения по сцената се превръщат в запазена марка на изпълнителя. Няма как да сбъркате човека, който стои с разкрачени крака на сцената, в едната си ръка държи микрофон, който заедно със стойкате е вдигнат във въздуха, а другата е ръка е изпъната нагоре.

Фреди

Снимка: Getty

Славата бързо завладява Фреди и той се отдава на живот, за който само си е мечтал. Алкохол, наркотици и безразборен сексуален живот с мъже и жени, довеждат до разболяването от СПИН. Тогава болестта все още не е толкова позната и Фреди до последно крие състоянието си. Според източници, той споделя пред приятели и роднини, че е болен ден преди да почине. 

Интересните факти около личността на Фреди са много. Твърди се, че Брайън Мей е казал на Фреди, че не може да изпее вокалите в песента "The Must Go On" заради влошеното му състояние. На това изпълнителят отговорил само с "Гледай ме, скъпи", изпил голямо количество водка и застанал зад микрофона.

Фреди

Снимка: Getty

Благодарение на наученото в колежа по изкуства и дизайн, Фреди успява сам да направи дизайна на емблената на Queen. Тя е съставена от зодиакланите знаци на всеки един от групата - два лъва за Джон Дийкън и Роджър Тейлър, Рак за Брайън Бей и две феи, които са олицетворят Дева за Фреди. 

Обожавал е котките и по едно време в дома си е отглеждал 10 от тях. Всяка една от тях е имала име, а любимата му котка Дилайла получава собствена песен. Докато е жив Фреди Меркюри не получава нито една музикална награда, но през 1992 година получава посмъртно отличие за цялостен приност към британската музика. 

Фреди

Снимка: Getty

Въведен е в Залата на славата на рокендрола през 2001 г. , в Залата на славата за автори на песени през 2003 година. През 2002 година е поставен на 58 място в анкета на BBC на 100-те най-велики британци. Той е 18-ти в списъка на Rolling Stone за 100-те най-велики певци на всички времена.

На 24 ноември 1991 година светът загуби своята "кралица" Фреди Меркюри. Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин. Останалия дял оставя на сестра си и на част от персонала си.

Фреди

Снимка: Getty

На света Фреди завеща прекрасни изпълнения и песни, които промениха музиката завинаги. Днес той щеше да навърши 73 години. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари