IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златен лъв" за Жокера във Венеция

9 септември 2019 10 30

Филмовият фестивал завърши с бляскава церемония

Снимка: Reuters

Венеция прибра червения си килим, а филмовите величия напуснаха града. Следващата им спирка е Торонто, но преди това заслужилите трябваше да приберат отличията си. На фестивала бяха представени премиери на едни от най-чаканите филми на годината, а актьори от ранга на Мерил Стрийп, Хоакин Финикс, Гари Олдман и Брад Пит се разходиха по червения килим.

Разбира се, за най-добрите имаше награди, раздедни от журито, начело на което беше режисьорката Лукреция Мартел. Най-голямата награда - "Златният Лъв", попадна в ръцете на Хоакин Финикс и Тод Филипс, които успяха да впечатлят не само фенове, но и жури с филма си "Жокера". 

Венеция

Снимка: Reuters

Наградата е признание за таланта и отдадеността на Финикс към един герой, в чиито обувки са стъпвали Джак Никълсън, Джаред Лето и Хийт Леджър. Историята на тазгодишния Жокер е малко по-различна от познатата ни, тъй като тук ще видим раждането на един злодей и причините, които стоят зад всяко негово злодеяние. 

Филмовият фестивал във Венеция се счита като пистата, която дава леко предимство в надпреварата за наградите "Оскар". Миналогодишното издание връчи наградата "Златен Лъв" на филма "Рома" на Алфонсо Куарон, който се представи достойно на наградите на Академията, а през 2018-а на първо място беше "Формата на водата", която беше недостижима през целия филмов и награден сезон на годината.

Венеция

Снимка: Reuters

Сега обаче журито направи лек завой в своите награди и удостои "Жокера" с най-голямото отличие. Това се случва рядко, тъй като това е продукт на голямо студио в Холивуд, но явно работата на Тод Филипс и Хоакин Финикс сериозно е впечатлила всички присъстващи. 

Затова още повече нямаме търпение този шедьовър да се появи по нашите филмови екрани. Колкото и добър да е Хоакин Финикс обаче, той не успя да грабне приза за най-добър актьор. Наградата отиде при Лука Маринели за играта му в "Martin Eden". 

Венеция

Лука Маринели. Снимка: Reuters

Интересна е наградата на Роман Полански. Режисьорът сепечели Голямата награда на журито за своя филм "An Officer and a Spy". Самият Полански не беше сред гостуващите, разбира се, тъй като се бори с обвинения за изнасилване на 13-годишно момиче преди 40 години. 

В ерата на движения като #MeToo и борбата за равенство между двата пола, наградата на режисьора е доказателство, че качествата на един филм и способността на един режисьор да разкаже история, са единствените критерии, които имат значение за журито във Венеция.

Венеция

Йонфан. Снимка: Reuters

"Сребърен Лъв" за най-добра режисура отиде при Рой Андерсън за "About Endlessness". Наградата за най-добър сценарий отиде при Йонфан от Хонконг, който представи първата си пълнометражна лента "No.7 Cherry Lane". 

Сега погледите на критиците и феновете са насочени към Торонто, където вече започна филмовият фестивал. До 16-и септември там ще се прожектират отново най-чаканите ленти тази година, които ние с нетърпение чакаме да бъдат пуснати и у нас. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари