IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой беше Йосиф Шамли?

29 октомври 2019 16 30

Актьорът почина внезапно само на 47 години

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Утре от 11 часа ще се състои поклонението пред актьора Йосиф Шамли. То ще бъде в народния театър „Иван Вазов“, където Йоско прекарваше по-голямата част от времето си. Това сподели колегата му Владимир Карамазов в социалните мрежи. Актьорът почина внезапно днес само на 47 години.

Кой е Йосиф Шамли?

Йосиф Емилов Шамли е роден на 2 януари 1972 година в София. Записва да учи актьорско майсторство в НАТФИЗ и завършва класа на проф. Здравко Митков през 1994 г. Една от първите му роли е в Драматичния театър „Стефан Киров“ в Сливен.

Там играе Войцех в едноименната пиеса от Георг Бюхнер. След това зрителите можеха да го видят като Луцифер в „Каин“ от Джордж Байрон, Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ в Драматичния театър „Константин Величков“ в Пазарджик и други.

За тази си роля, Шамли печели и награда АСКЕЕР през 1995 година, а следващата идва през 2016-а, когато е избран за най-добра поддържаща мъжка роля за Цера в „Ничия земя“ от Данис Танович. От 2003 година се присъединява към Народния театър „Иван Вазов“, където играе куп емблематични роли.

Сред тях са Себастиан в „Бурята“ от Уилям Шекспир, Еди в „Побъркани от любов“ от Сам Шепард, Карнуол в „Крал Лир“ отново по Шекспир, Херей в „Калигула“ от Албер Камю и още много други. Последното му представление е от тази неделя, когато той играе в „Наблюдателите“ по Константин Илиев.

Йосиф

Снимка: BulFoto

Освен с играта си в театъра, Йосиф Шамли ще бъде запомнен и с ролите си в киното и телевизията. Сред тях са „Под Прикритие“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“, както и лентите „Досието Петров“ и „Безкрайна градина“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Йосе, айде да ходим в китайския!

Публикация, споделена от Julian Vergov (@julianvergovofficial) на

Колегите на Йосиф Шамли изразиха своите съболезнования в социалните мрежи. Сред тях бяха Владимир Карамазов, Юлиан Вергов и Владимир Пенев.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари