IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моля ви се, бъдете прилични и възпитани на музикални събития!

5 ноември 2019 14 30

Какво да НЕ правим, когато сме на концерт

Снимка: Istockphoto

С идването на новия музикален сезон е хубаво да се замислим – имаме ли правилния концертен етикет. Все пак, едва ли на всеки човек му е приятно да получава лакти в ребрата, бира върху дрехите си или да плаща немалки суми за да слуша разговорите на други хора, не толкова заинтересувани от изпълнителя, колкото от снимката си в Instagram.

Знам какво бихте си казали: „Че аз да не ходя на аудиенция при кралицата, за да спазвам етикет?“ Може би сте прави, но аз лично не познавам човек, който иска да се чувства все едно е на Източния фронт, когато отиде на концерт за да се наслаждава на музиката, която харесва.

Въпросът е такъв, че за огромно щастие, хората започнаха да слушат много разнообразна музика. Но някой ден това може да доведе до пого на концерт на Виенската филхармония и може би ще е добре да не стигаме дотам.


Тесни заведения, димни машини, светлина и в момента, в който изпълнителят излезе... Война. Ето какво да не правите, ако искате да сте приличен и възпитан човек на музикално събитие:

Не пречете на другите

Това, което обичам повече от хората, които са решили да покрият с крайниците си най-малко 30 квадрата от клуба/залата, са онези, които се избутват, застават пред теб и са по-непоклатими от Великата китайска стена. Бонус точки за Социален лос (човек, който подобно на тъп лос пред натрапчиви фарове на кола по магистралата в Норвегия, който замръзва и само пречи) на годината получават тези, които заедно с това извадят и телефон, за да снимат.

Стига снима!

Снимането е една цяла категория в списъка с неща, които не трябва да правите на концерт. Една или две снимки за спомен не са проблем или едно-две видеа, за да покажем на приятелите си, които не са успели да присъстват. Но ако веднъж вдигнеш телефона и не го свалиш... имало ли е смисъл въобще да отиваш на събитието?
През всички тези години съм виждала много неща – хора, които гледат шоу от час и половина само през екрана на телефона си. Или такива, които се блъскат с всички сили, за да са възможно най-близо, правят перфектния кадър за Instagram или Facebook и си тръгват. Даже не мога да си представя какво са правили родителите ни някога, когато са били на концерт и са нямали мобилни телефони в джоба си. Всъщност, мога... забавлявали са се. Със сигурност трябва да ги попитате как се прави. Много е приятно.

Не се бутайте, не сте торпедо

Да кажем, че все пак сте решили да снимате сцената от по-близко или просто да отидете малко по-напред в публиката. Със сигурност много по-възпитано е да потупате човек по рамото и да го помолите да ви направи място, отколкото да си пробивате път с лакти, все едно сте бил в китайски магазин, който минава през всяка човешка барикада, за да стигне до целта си. Едва ли има хора, които биха се радвали на това, някой да им изкара въздуха или да получат синки, само защото някой е решил да пори публиката като съветско торпедо. Също така, признак на добро възпитание е, ако видите някой по-нисък от вас, или вие сте висок колкото Емпайър стейт билдинг, да не заставате пред тях.

Уважавай личното пространство

И докато сме още на темата с мигрирането през публиката и намирането на подходящо място, то е добре да ви припомня, че всеки човек има лично пространство. На някои хора не им е проблем да са опасно близки с непознати хора, но има и такива, на които не им е приятно. Ако видите свободно място колкото една педя, не си казвайте „ЕЙЙ!! Това е моето място!“ Не. Намерете си по-широко поле. Някъде, където няма да се наложи всички да стоят като пръчки в сноп, тъй като е тясно да дишат, да не говорим да се поклащат леко в ритъм. Недай, боже, да танцуват.

Пази си питието

Ако със себе си сте решили да носите напитка, то не очаквайте, че колкото по-близо се приближавате и колкото по-екзалтирана е публиката, всички да оставят факта, че са отишли да се забавляват настрана и да пазят бирата ви. Особено когато изпълнителят, когото всички са чакали, излезе на сцената и публиката започне да скача екзалтирано. Също така, пренасяйки чашата си над главите на хората е хубаво поне вие да внимавате да не изкъпете някого нежелано. Лично аз не обичам да мириша на бира. Не мога да гарантирам за останалите.

За да избегнете разлива на алкохол, то ви препоръчвам да се насочите към бутилки, вместо пластмасови чаши. Не само няма да похабите питието си, но и ще сте малко по-природосъобразни. Разбира се, при боравенето със стъкло също се изисква известна доза култура. Чудно защо някой решава да троши бутилки на място, където хората танцуват със затворени очи, без да си гледат в краката. Лично аз, ако по случайно стечение на обстоятелствата, не бях с високи подметки на последния концерт, на който присъствах, вече щях да имам няколко шева и боен белег на ходилото.

Стига говори по телефона!

Изключително странни са и хората, които решават да проведат разговор по време на изпълнението. Има толкова време преди, а и толкова години живот след концерта, през които ще можете да си разкажете кой къде е бил уикенда, знаеш ли кой е видял или онзи от офиса какво е казал. Всички около вас са отишли да се радват на музиката, едва ли искат да слушат личните ви драми.

Остави хората да танцуват

А ако сте от хората, които не обичат да танцуват, защото има и такива и ви разбираме напълно, по-добре си намерете място, където ще се чувствате най-комфортно. Лично на мен нищо друго от изброените неща не ми е правило по-лошо впечатление от хората, които стоят край мен, гледат ме лошо и се възмущават на това, че съм решила да танцувам... при това на електронна музика.

Вместо да сте част от всички тези неприятни ситуации, ето ви няколко съвета как да си изкарате страхотно – ходете на музика, която ви харесва, защото ако сте някъде против волята си, повярвайте, хората около вас го усещат. Пийте едно-две питиета, не взимайте наркотици, музиката е достатъчно силен фактор, който стимулира достатъчно ендорфин, за да се чувствате щастливи.

Съобразявайте се с личното пространство на хората около вас. Не бъдете агресивни – музиката трябва да обединява хората, а не да ги кара да се гледат лошо. И най-вече – отдайте се на момента. Няма нищо по-хубаво от това.


Автор: Нели Христова

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари