IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улица „Сезам“ в подкрепа на бежанските деца

27 ноември 2019 17 40

Целта е малките да се впишат по-бързо в новата среда

Снимка: Reuters

„Улица Сезам“ и Интернационалния спасителен комитет обединиха сили, за да помогнат на сирийските деца, които бягат от войната, с образованието. Така детското филмче ще се излъчва вече и на арабски език, за да може малките от Сирия да учат по-бързо.

Според официални данни, повече от 12 млн. души са напуснали Сирия, бягайки от обстановката там. Половината от тях са деца, които се озовават в една трагедия, която не могат да осмислят. Много от тях виждат грозното лице на войната и в главата им остават спомени на насилие.

Сезам

Снимка: Reuters

Затова от Интернационалния спасителен комитет решават да се свържат с „Улица Сезам“, с които заедно да помогнат на най-беззащитните. Всичко започва през 2016 година, когато от детското филмче решават да пуснат програмата „Ahlan Simsim“, което в превод от арабски означава „Добре дошъл, Сезам“.

Двете организации печелят 100 млн. долара през 2017 година заради идеята си. Тя включва два аспекта – „Улица Сезам“ с герои, които говорят на арабски и разработване на платформа, която може да се свързва с децата бежанци директно.

Първият сезон от „Ahlam Simsim“ ще бъде насочен към деца на възраст между 3 и 8 години и ще бъде разпространен в Близкия Изток през февруари 2020 година. Той също така ще може да бъде достъпен и през интернет и различни дигитални платформи.

Сезам

Снимка: Reuters

Шоуто ще включва двама главни герои – Джад, който е младо момче-мъпет и е нов в квартала и Басма – момиче-мъпет, която веднага се сприятелява с него. Козата Мазооза преследва двамата навсякъде, където отидат.

„Моите играчки не са с мен. Оставих ги в стария си дом, когато трябваше да дойда тук“, казва Джад в кратък трейлър на новото шоу. Героят е озвучаван от сирийски кукловод, който също е бежанец.

Снимка

Снимка: Reuters

Любимите и познати актьори от оригиналните епизоди на „Улица Сезам“ като Елмо, Бисквитеното чудовище и Гровър ще се появят в „Ahlan Simsim“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари