IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Despacito на Луис Фонси е най-популярната песен на десетилетието

12 декември 2019 18 00

Видеото е гледано над 6 млрд. пъти в YouTube

Снимка: Reuters

Де-спа-сито! Със сигурност само като четете думата и песента започва да звучи в ума ви. Хитът на 2017 година на Daddy Yankee и Луис Фонси завладява света още през януари и ни държи в ритъм и до днес. За повечето хора „Деспасито“ се превърна в нещо досадно и те веднага сменяха радиото или музикалната телевизия, щом песента започне. За други обаче, хитът беше това, което постоянно звучеше в ушите им и те гледаха клипа отново и отново. Точно тези хора помагат на „Деспасито“ да се сдобие с близо 6 млрд. гледания във видеоплатформата YouTube.

Как песента стана такъв хит?

За огромния успех на песента лека заслуга има и изпълнителят Джъстин Бийбър, който направи кавър на „Деспасито“ през април 2017 година. Тъй като вървим към края на десетилетието, музикални критици започват да съставят списъците си с най-добрите песни за последните 10 години.

Деспасито

Луис Фонси. Снимка: Reuters

Със сигурност „Деспасито“ ще влезе в челните позиции, но докато чакаме официалните класации, E!News се е сдобил със списъка на видеоплатформата YouTube за най-популярни видеа за десетилетието. И да, правилно, познахте, „Деспасито“ е на първо място.

Националното радио на САЩ споделя, че песента е пионер в създаването на стила „urbano“, който се е утвърдил през последните 10 години. Освен че може да се похвали с милиарди гледания, „Деспасито“ постигна и още много други рекорди след излизането си през 2017 година.

Написана от Луис Фонси и Daddy Yankee, песента успя да се изкачи на върха в музикалните класации на общо 47 страни по света и влезе в топ 10 на още 6 държави. Така тя се превърна в най-успешния сингъл на пуерториканския дует до този момент. В Америка пък „Деспасито“ стана втората песен, изцяло на испански, която стигна номер 1 в класацията на Billboard Hot 100. Първата е „Макарена“ през 1996 година.

Деспасито

Луис Фонси и Daddy Yankee. Снимка: Reuters

Сингълът се задържа цели 56 седмици в класацията за най-добри латиноамерикански песни и се превърна в първата такава, която получава диамантена сертификация от Американската звукозаписна индустрия. Само 9 месеца след като беше пусната в YouTube, „Деспасито“ се превърна в най-гледания клип в платформата, достигайки 3 млрд.

Кои са другите в класацията?

Другите видеа, които попадат в топ 10 в класацията на YouTube Music за последното десетилетие, са „Shape of You“ на Ед Шийран, „See You Again“ на Wiz Khalifa и Чарли Пут, която беше и саундтрак на филма „Бързи и яростни 8“. След тях се нареждат „Uptown Funk“ на Марк Робсън и Бруно Марс, както и „Gangnam Style“ на корееца PSY.

Джъстин Бийбър, Maroon 5, Кейти Пери и One Republic също попадат в списъка за най-гледани музикални видеа за последните 10 години.

Сбъдната мечта: Бездомна жена стана певица

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари