IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работим по-добре, ако ни тормозят??

4 август 2011 09 29

Саркастичните забележки вършили отлични резултати, що се отнася до повишаването на работоспособността...

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Доста противоречиво изследване, свързано с работната поведенческа психология, са направили израелски учени.

Служителите работят много по-добре, когато са подложени на саркастични забележки от страна на началството и колеги, отколкото ако са поставени в "щадяща" среда, са заключили изследователите.

Те с изненада открили, че подигравките, противно на очакванията, се оказали голям мотиватор на работното място.

Подложени на подбив, служителите стават значително по-креативни и влагат повече мисъл при изпълнението на всекидневните си задължения.

Те започват да гледат на нещата под различни ъгли, а не едностранчиво. От друга страна, хуморът в забележките намалява напрежението в колектива.

Израелските учени провели експеримент с 375 студенти по машинно инженерство. Те разиграли ситуация, в която се превъплъщават в служители в бюро за обслужване на клиенти, които трябва да отговарят на телефонни повиквания.

На участниците в експеримента им пускали по телефона три вида разговори - ядосани, нормални и саркастични. При възмутените обаждания студентите се стараели повече, отколкото при нормалните.

Но изненадата дошла от саркастичните, от рода на "вашата услуга е леко по-бърза от костенурка" и др. Тогава усърдието на участниците достигало върха.

Според ръководителя на изследването Ела Мирон-Спектър гневът, примесен със сарказъм, отключва механизмите на комплексното мислене при решаването на сложни креативни задачи.

Лично ние, сме тотално против този, или който и да е било метод на управление, който се опитва да стимулира, чрез стрес и подтискане.

Каквото и да заключват разни изследвания, сме на мнение, че по-могъщ стимулатор от човещината и добротата няма.

Вие как мислите?

БТА

 

Автор - снимка

КоментариКоментари