IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои лидери са психопати

30 септември 2011 05 30

...И крие ли се у вас един задрямал психопат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Един на всеки 25 лидери, може да бъде психопат – число според ново проучване, проведено от психолога Пол Бабиак.

Той изследва 203 професионалисти в корпоративната сфера, избрани от компаниите им за участие в програма за обучение по мениджмънт.

Бабиак оценява психопатичните черти на мениджърите, чрез версия на стандартен списък симптоми на състоянието, създаден от Робърт Хеър – експерт по психотерапия от Университета на Британска Колумбия, Канада.

Всъщност психопатите, които биват характеризирани като напълно аморални и заинтересовани единствено от властта и личните си удоволствия, могат да бъдат прекалено толерирани в бизнес средите заради силните им страни.

Когато алчността се счита за качество, а търсенето на облага от всяка ситуация е най-важната ценност, психопатите могат да процъфтяват. Други типични черти за този вид поведение са чарът и манипулативността.

Според проучването психопатите всъщност нямат особени качества за управление на бизнеса, но са умели в изкачването за „корпоративната стълба", защото могат да прикрият слабостите си чрез едва доловимо манипулиране и очароване, както на по-висшестоящите, така и на подчинените им служители.

Затова е почти невъзможно да се направи разлика между истински талантлив ръководител и психопат, обяснява още Бабиак.

Преди всичко обаче трябва да сме наясно, че думата „психопат" не винаги се отнася за безмилостни серийни убийци. В тази категория попадат и хора, които насочват енергията си в по-малко насилствени дейности, например да принуждават служителите да работят постоянно извънредно.

Още здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари